Sport

2011.12.06. 11:53

Az idei Sebastian Vettel éve volt

Nagyon hiányzott a februárban súlyos balesetet szenvedő Robert Kubica a 2011-es mezőnyből.

Nagyon hiányzott a februárban súlyos balesetet szenvedő Robert Kubica a 2011-es mezőnyből.

Kétségtelen, 2011 Sebastian Vettel éve volt a Forma–1-ben. A fiatal német hihetetlenül magabiztosan nyerte meg a világbajnokságot, miközben sorra döntötte a rekordokat. A többieknek gyakorlatilag esélyt sem adott...

Vettel diadalmenetét szinte semmi nem zavarta meg az év folyamán, csaknem hibátlanul teljesített, s az autó is megbízhatónak bizonyult. Vettelt szemlátomást megnyugtatta 2010-ben megszerzett első világbajnoki címe, olyan önbizalommal és kiegyensúlyozottsággal vértezte fel a siker, amilyet ritkán látni a száguldó cirkusz világában.

Csapattársa, Mark Webber – aki 2010-ben legkeményebb riválisai közé tartozott – ezúttal nem tudta felvenni a kesztyűt fiatal kollégájával szemben. A Ferrari csak keresgélte régi önmagát a mögöttünk hagyott idényben, s pilótapárosából Felipe Massa különösen gyengén szerepelt, egyszer sem állhatott dobogóra 2011-ben. Fernando Alonso is csupán egyszer győzött, de ő legalább az élmezőny állandó tagja volt. Leginkább talán a McLaren kettőse, Lewis Hamilton és Jenson Button tudta megnehezíteni Vettel dolgát – mindketten három-három futamgyőzelmet szereztek idén –, ám az előbbinek a világbajnokság hajrájában gyakran nem jött ki a lépés, s többször is hibázott. Hamilton és Massa csatái különösen nagy figyelmet vívtak ki maguknak, hiszen rendszerint ütközéssel és szópárbajjal végződtek.

Räikkönennel erősítenek

A Lotus Renault-nak az idei esztendő nem sikerült a legfényesebben, bár nem kezdett rosszul a gárda – dobogós helyezésekkel –, ám az év során nagyon visszaesett a teljesítménye. A februárban súlyos balesetet szenvedő Robert Kubica nagyon hiányzott a mezőnyből és az autóból; az őt helyettesítő Nick Heidfeld nem tudott maradandót alkotni, ezért nyáron leváltotta az istálló. Utódja Bruno Senna lett, aki szintén adós maradt a kiugró teljesítménnyel. A hírek szerint a lassan gyógyuló Kubicára a következő idény elején sem számíthatunk, a jövőre Lotus néven induló együttes pedig Kimi Räikkönnel erősített.

Nagy a mozgás

A Mercedesnek idén sem sikerült az élmenők közé verekedni magát, Nico Rosberg és Michael Schumacher egyetlen alkalommal sem állhatott dobogóra 2011-ben. Dicséret illeti azonban a szezon folyamán szép fejlődést bemutató Force Indiát, az újoncok közül pedig a sauberes Sergio Perezt, aki egyenletes teljesítményével és gyorsaságával keltett figyelmet. A Williams továbbra is gyengélkedik, a kilencvenes évek sztárcsapatán még a veterán – nagyon rutinos – Rubens Barrichello sem tudott segíteni. A mezőny végén ebben az esztendőben is a három legkisebb csapat, a Virgin, a HRT és a Team Lotus tanyázott.

A pilótapiacon egyelőre szokatlanul nagy a mozgás – máskor decemberre már az összes hely betelik –, ezúttal még vannak szabad pozíciók. Kérdés, sikerül-e jövőre az ellenfeleknek a Red Bull hegemóniáját megtörni. Ha nem, akkor könnyen lehet, hogy jövőre is Sebastian Vettelnek áll a zászló...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!