Sport

2011.10.19. 11:30

Újabb címet zsebelt be a Red Bull

Vettel koreai győzelmével és Webber harmadik helyével megnyerte az istálló a csapatok világbajnokságát.

Vettel koreai győzelmével és Webber harmadik helyével megnyerte az istálló a csapatok világbajnokságát.

A csapat mindkét versenyzője – Sebastian Vettel és Mark Webber is – dobogóra állhatott a vasárnapi Koreai Nagydíjon, így a Red Bull-Renault megszerezte a konstruktőri világbajnoki címet a 2011-es Forma–1-es idényben.

Az alakulat egy héttel korábban, Japánban már ünnepelhetett, hiszen Sebastian Vettel elhódította az egyéni titulust, s feliratkozott a kétszeres világbajnokok táborába. Koreában a másik – csapatokra vonatkozó – kiírást is megnyerte az istálló – nagy meglepetést persze nem okozott ezzel, csupán idő kérdése volt, mikor zsebelik be az újabb trófeát.

Uralták az évet

A 2011-es esztendő ugyanis egyértelműen a Red Bull csapaté volt a gyorsasági autóversenyzés elitkategóriájában. Dominanciáját egyetlen más együttes sem volt képes megtörni, s bár mások is örülhettek idén futamgyőzelemnek, a Red Bull gyakorlatilag uralta az évet, megvédve 2010-es címét. Míg azonban tavaly a két versenyző, Vettel és Webber komoly csatát vívott egymással, addig az elmúlt hónapokban az ausztrál nem tudta felvenni a versenyt a fiatal némettel. Vettelt láthatóan nagyon megnyugtatta és magabiztossá tette első egyéni világbajnoki címe, keveset hibázott, s a technika is megbízhatónak bizonyult alatta. Az év nagy részében Webber – és a mezőny többi része – bottal üthette a nyomát... A csapat sikeréhez persze kellettek az ausztrál pilóta pontjai is.

Nem engedtek ki

Aki arra számított, hogy a Japán Nagydíj után Koreában Vettel és a Red Bull kienged, annak csalódnia kellett. Vettel az egyéni vb-cím birtokában is mindent beleadott, a verseny elején megelőzte Lewis Hamiltont, az élre állt, és magabiztosan söpörte be az újabb futamgyőzelmet. Csapattársa Hamiltonnal küzdött hosszú körökön át, végül a brit a második helyen végzett, Webber a dobogó harmadik fokára állhatott fel.

Az istálló részéről ezúttal a csapatfőnök, Christian Horner tartott velük az emelvényre, aki egykor maga is versenyzőként kezdte pályafutását, a Formula–3000-ig jutott. A fiatal – 1973-ban született – szakember 1999-ben átült a csapatvezetői székbe, s szép sikereket ért el. Amikor megalakult a Red Bull istálló 2005-ben, őt kérték fel az irányítására. Az azóta elért eredmények önmagukért beszélnek.

Biztosak lehetünk benne, hogy bár valóra váltották célkitűzéseiket, az Indiai Nagydíjon és a hátralévő futamokon is a lehető legjobb teljesítményre törekszik majd a sötétkék egyenruhás csapat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!