Sport

2011.07.04. 08:13

Öt borsodi érmes a 19. BHM-en

Kilenc híján háromszázan érkeztek célba a 19. Bükki Hegyi Maraton-Kisgyörgy Ádám emlékversenyen.

Kilenc híján háromszázan érkeztek célba a 19. Bükki Hegyi Maraton-Kisgyörgy Ádám emlékversenyen.

A Majális-parkban, a Királyasztalnál kijelölt versenyközpontot pénteken és a verseny napján is hosszú órákig áztatta az eső, melyhez 15-17 Celsius-fokos hőmérséklet társult.  Azonban az ilyenkor több, mint szokatlan ,,őszi időjárás” sem riasztotta vissza a futókat, akik három távon versenyeztek, míg egy távon futhattak, vagy túrázhattak. Az erőpróbát Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata idén is kiemelt eseményként támogatta, de a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat és a MOL-csoporthoz tartozó TVK is anyagi támogatásáról biztosította a szervezőket.

Bevonták az 1-es rajtszámot

A rajtvonal mögött felsorakozott - román, szerb, szlovák sportolók által nemzetközivé avatott – viadal résztvevőit, köztük a hazánk minden részéből érkezett futókat dr. Zsiga Marcell,  a Miskolc Megyei Jogú Város sportért is felelős alpolgármestere, országgyűlési képviselő köszöntötte. Mielőtt a városi vezető elrajtoltatta volna a mezőnyt, a rendező Maraton Club SE az alapító elnöknek, Kisgyörgy Ádámnak, a Bükki Hegyi Maraton március 6-án elhunyt ,,Atyjának” tiszteletére örökre bevonta az 1-es rajtszámot, melyet idén még az ő nevére készítettek el. A sportemberek az egyperces gyászszünetet követően lódulhattak neki az ultramaratoni, a maratoni és a félmaratoni távok teljesítésének. A 6,2 km-es Hegyen-völgyön Maratonka  Családi Futó- és Túranapra jelentkezettek negyedórával később indultak  el a „pályaostromra”.

Varró és Soltész elsősége

A három versenyszám résztvevői az első másfél kilométer után – egy irányító tábla hiánya miatt - némi kitérőre kényszerültek, de ezt a pluszt 98 százalékuk, igazi sportemberek módjára, a pályák részeként tekintették. A félmaratonisták küzdelmének elején már kiderült, hogy a többszörös címvédő miskolci, de a fővárosban tanuló, ezért a Vasas-Humánsoft színeit képviselő Soltész Roland ezúttal is nagyon erős, legyőzni most sem lehet. A kiváló futóval a táv első felében egyedül Török Dániel, a tiszaújvárosiak  sokszoros magyar bajnok triatlonosa tudott lépést tartani, aki végül a második helyen érkezett célba. A hölgyek azonos versenyszámában a triatlonosként és futóként is magas szintű teljesítményre képes Varró Anna révén magabiztos tiszaújvárosi siker született. A maratonisták versengésében a miskolci Szűcs Rajmund végig az élbolyban haladt, az egyenletesen jó teljesítmény jutalma az ezüstérem lett. A sérülése után  egyre jobban lábra kapó, Mályiban élő Zámbori ,,Athosz” Zoltán bronzéremmel tért vissza. A  legnagyobb fizikai és mentális igénybevételnek kitett – a többiekhez hasonlóan színvonalas küzdelmet vívó – ultrás dobogósok között ezúttal nem volt borsodi, hiszen a tavaly győztes kazincbarcikai Zabari János makacs sérülése miatt még nem teljes értékű munkára képes.

A három versenyszám bármelyikét teljesítők 4 olimpiai 5próbás ponttal gazdagodhattak, melyet a helyszínen leigazoltathattak.

Különdíj a női ultra-elsőnek

A serlegek, érmek, ajándékok, kategória győztes-medálok, átadásában közreműködött Daragó Lászlóné, a Magyar Diáksport Szövetség alelnöke és az ultramaratoni női győztesének különdíjat felajánló Markovics László, a Borsod Budo Sport vezetője, judo szakedző. Ez utóbbi remek sportember már Kisgyörgy Ádám halála után néhány nappal, éppen az ő emléke előtt tisztelegve ajánlotta fel a különdíjat.

Abszolút eredmények

Ultramaraton (54,4 km) n

Nők: Farkasdi Edina 5:11:33 óra, 2. Kékes Noémi 5:36:40, 3. Szentirmai Enikő 5:44:17.

Férfiak: 1. Szalóki Róbert 4:05:17, 2. Hajduska Balázs 4:17:02, 3. Széles Zoltán 4:35:24.

Maraton (46,8 km)

Nők: 1. Curlejova Éva (szlovák) 4:01:02, 2. Roszik Adrienn 4:08:45, 3. Kelemen Nóra 4:34:39.

Férfiak: 1. Makár László 3:30:02, 2. Szűcs Rajmund 3:37:13, 3. Zámbori Zoltán 3:48:49. 

Félmaraton (24,8 km)

Nők: Varró Anna 1:57:45, 2. Kalóczki Tímea 2:01:55, 3. Kovács Viktória 2:05:48.

Férfiak: 1. Soltész Roland 1:31:59, 2. Török Dániel 1:34:37, 3. Szajkó Csaba 1:36:07.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!