Sport

2011.07.26. 12:34

A Hungaroringen indult sikertörténetük

Tavaly Mark Webber, a Red Bull versenyzője győzött – az ausztrál most is jó formában van.

Tavaly Mark Webber, a Red Bull versenyzője győzött – az ausztrál most is jó formában van.

Mi a közös Fernando Alonsóban, Jenson Buttonban, Heikki Kovalainenben és a már régebben visszavonult Damon Hillben? Mind a négyen a Hungaroringen szerezték első Forma–1-es futamgyőzelmüket! S – egyelőre – Kovalainent leszámítva később mindannyian világbajnokok lettek.

A szép emlékek miatt Alonso, Button és Kovalainen valószínűleg szívesen jön a Hungaroringre idén is. A pálya legeredményesebb versenyzője azonban – a jelenlegi állás szerint – Michael Schumacher, aki négyszer tudott Magyarországon győzni.

Vettel túlságosan lemaradt

Tavaly a Red Bull versenyzője, Mark Webber nyert, nem éppen eseménytelen verseny végén. A kerékcserék alkalmával Nico Rosberg rosszul rögzített abroncsa már a boxutcában leesett a kocsiról, s megsebesített egy szerelőt. Robert Kubica és Adrian Sutil pedig ugyancsak a boxutcában karambolozott egymással. A biztonsági autó is járt a pályán, Liuzzi hagyott el egy alkatrészt, ezért volt szükség az óvintézkedésre. Vettel egészen szokatlan ok miatt kapott büntetést: túl nagy távolságot hagyott a biztonsági autó bentléte alatt az előtte haladó Webber mögött. A német nem is értette, miért kapta a megrovást, s ki is fejezte nemtetszését. A verseny végét a két veterán, Michael Schumacher és Rubens Barrichello csatája fűszerezte meg, a hétszeres világbajnok – a tizedik helyért vívott ütközet során – csaknem felpasszírozta a falra előzni próbáló egykori csapattársát.

Massa életveszélyben

A két esztendővel ezelőtti futamot beárnyékolta Felipe Massa balesete: a Ferrari versenyzőjét az időmérő edzésen fejen találta egy elszabadult alkatrész, s életmentő beavatkozást kellett végrehajtani rajta. A viadalon egyébként váratlan eredmény született: önmagában ugyan nem lett volna meghökkentő Lewis Hamilton és a McLaren sikere, csakhogy abban az évben addig még nem sikerült a dobogó legfelső fokára állniuk. 2009-ben is önálló életre kelt egy kerék, Fernando Alonsóé, aki akkor még a Renault csapatánál versenyzett. Hiába döcögött körbe a spanyol a Hungaroringen három kerékkel, később fel kellett adnia a viadalt.

2008-ban majdnem Felipe Massa győzött, a rajtnál az élre állt, és csaknem végig vezetett – azonban három körrel a futam leintése előtt autója megadta magát, így Heikki Kovalainen megörökölte az első helyet, s életében először diadalmaskodott. A hőségben több autó kigyulladt tankoláskor, szerencsére nem sérült meg senki, sőt az érintettek a versenyt is folytatni tudták.

Botrány a McLarennél

A négy évvel ezelőtti futam a McLaren háza táján kialakult botránytól volt hangos, kiderült, hogy két dudás – de legalábbis Alonso és Hamilton – nem fér meg egy csárdában. Alonso az időmérő harmadik részében olyan sokáig állt a box előtt, hogy a mögötte új kerekekre várakozó Hamiltonnak már nem maradt ideje gyors kört futni. A spanyolt és az istállót megbüntették az eset után, Hamilton vasárnap győzött, az év végén pedig Alonso elhagyta a wokingi alakulatot.

2006-ban lényegében először rendeztek esős Magyar Nagydíjat; a Hungaroring történetének egyik legjobb, legizgalmasabb Forma–1-es futamának lehettünk tanúi. A dobogón – meglepetésre – végül Jenson Button ünnepelhetett, életében első alkalommal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!