Spidla magyarázatot vár Németországtól

Magyarázatot vár az Unió foglalkoztatásért felelős biztosa Németországtól arra, hogy miért nem nyitja meg munkaerőpiacát a közösséghez 2004-ben csatlakozott kelet-európai államok előtt – olvasható a Frankfurter Allgegemeine Zeitung című német lapban. Vladimir Spidla azt mondta egy bonni konferencia után az újságnak, hogy “pontos és részletes magyarázatot” vár a kabinettől, amely szerdán közölte: 2011-ig nem nyitja meg a munkaerőpiacot, ám a magasan képzettek könnyebben kaphatnak munkavállalási engedélyt.

Spidla elmondta, hogy a berlini magyarázatot meg fogja vizsgálni, és “mérlegeli majd, hogy az érvek meggyőzőek-e. A 2004-es bővítéskor a csatlakozási szerződés értelmében a régi tagállamok legfeljebb 7 évig tarthatják zárva munkaerőpiacukat. Ám a dokumentum szerint a korlátozásra az utolsó két évben csak akkor van lehetőség, ha a régi uniós országnak nyomós okai vannak a tilalom fenntartására.

Németország a 2004-es bővítéskor attól tartott, hogy elárasztja az olcsó, keleti munkaerő. Ráadásul akkor még kétszámjegyű volt a munkanélküliségi ráta. Mára már 7,5 százalékra mérséklődött ez a szám.