Speciális savszivattyúra várnak a 4-es főúton

Speciális savszivattyúra várnak a tűzoltók a 4-es számú főúton, ahol egy tanker karambolozott szerdán reggel. A veszélyes anyag szivárog, a főút érintett szakaszán még órákig nem lehet közlekedni, a helyszínelést is felfüggesztették. A balesetnek két 30 éves áldozata van, egy idős nőt és egy 12 éves gyereket életveszélyes állapotban vittek kórházba. A tanker vezetője könnyebben sérült.

Szentes György, a katasztrófavédelem helyettes szóvivője a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy a 35 ezer literes tartályban összesen 15 köbméternyi 97 százalékos kénsavat szállítottak. Időközben kiderült, hogy a tűzoltók helyszínre szállított savszivattyúja nem alkalmas a veszélyes anyag átfejtésére, mivel az túl tömény. Már úton van a százhalombattai erőmű tűzoltóegysége, nekik van ugyanis olyan szivattyújuk, mely ezt a 97 százalékos savat is képes átfejteni. Szentes György kiemelte, hogy óránként körülbelül 1-2 liter sav szivárog ki a tartályból, ezt egy kisebb tartályba gyűjtik össze, a környezet így nem károsodott eddig.

A baleset szerdán reggel nyolc óra körül történt a 4-es számú főút 53-as kilométerénél. Egy tartálykocsi és egy személyautó ütközött össze frontálisan. A teherautó az oldalára borult, tartályából pedig szivárog a kénsav. Robbanásveszély nincs, a környéket azonban a vegyvédelmi ruhába öltözött tűzoltókon kívül senki nem közelítheti meg. A főúton teljes útzár van, amely minden bizonnyal még órákig eltarthat. A helyszínre előbb egy másik tartálykocsit várnak, hogy a veszélyes anyagot átszivattyúzhassák, ezután egy daruval állítják kerekeire a tankert.

A Független Hírügynökség értesülései szerint a balesetet szenvedettek román állampolgárok voltak. Három autóval, konvojban autóztak. Az első autó karambolozott, a másik kettőben nem sérült meg senki. A hozzátartozók sokkos állapotban vannak, még nem sikerült őket kihallgatni.