Speciális módszerrel próbálják megmenteni a bükkábrányi ősfákat

A bükkábrányi lignitbányában dolgoznak csütörtöktől a Bükki Nemzeti Park munkatársai, akik egy még eddig nem alkalmazott módszerrel próbálják megmenteni a nemrég megtalált mocsári ciprusokat. 16 fa maradványaira bukkantak a tárnában, a fatörzseket egy hete mutatták meg a sajtónak.

A szakemberek kompresszor segítségével, nagynyomású levegővel kifújják a fák külső felületéről a homokot, majd külön erre a célra gyártott eszközzel egy speciális, átlátszó, ám rendkívül erős víztaszító műgyanta bevonattal látják el a maradványok külső részét. A törzsek üreges közepét szintén műgyantával erősítik meg. Ez erős tartást biztosít a fatörzsnek, hiszen a szállításkor a legnagyobb nehézséget épp a törzsek öntartó képessége jelenti.

Ha a kísérlet jól sikerül, az első fákat néhány napon belül elszállítják Ipolytarnócra, ahol az ősmaradvány-lelőhelyen kiállítják. A törzsek kiemelésének és elszállításának – várhatóan több millió forintos – költségét a környezetvédelmi minisztérium igyekszik előteremteni – tájékoztatta a Fügetlen Hírügynökséget Olt Boglárka, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium szóvivője.

Négy fát szerda délután speciális szállítójárművel Miskolcra, a Herman Ottó Múzeumba vittek, tudományos kutatásra.