Spartathlon – 11 magyarból 6 ért időben a célba

Kedden késő délután érkeztek meg Ferihegyre azok a magyar sportolók, akik a hétvégén rajthoz álltak a Spartathlon futóversenyen Görögországban.

Idén 11 magyar vállalkozott arra, hogy 36 óra alatt átfutnak Athénból Spártába. A 246 kilométeres távot végül 6-an teljesítették közülük az előírt időn belül. A történelmi futóversenyt a német Jens Lukas nyerte meg, aki már tavaly is az első helyen végzett.

A Spartathlon a világ legrégebbi hagyományos futóversenye, egy ókori görög mondán nyugszik. Hérodotosz írt egy Pheidippidész nevű emberről, akit a marathoni csata előtt az athéniak küldtek Spártába, hogy ott hadi segítséget kérjen. Futva tette meg az utat 36 óra alatt. 1982. október 8-án egy brit pilóta, John Foden barátaival próbálta ki, igaz-e monda, vagyis megtehetó-e 36 óra alatt az Athén-Spárta távolság. A kísérlet sikerült, 1983. óta évente megrendezik a Spartathlont. A verseny történetében eddig egyszer volt magyar győztes, Bogár János személyében.

Az idei Spartathlon péntek reggel 7 órakor indult az Akropolisztól, és Spártáig tartott, Leonidász király szobráig, ennek a lábát kellett a hagyomány szerint megérinteni a versenyzőknek, amikor megérkeztek.

2005-ben több mint 220-an álltak rajthoz, ez rekordnak számít a verseny történetében. A 11 magyar között volt egy határontúli is: Csató József Gyergyószentmiklóson él. A mezőnyben a japánok voltak a legtöbben, őket követték a sorban a görögök, majd a magyarok. Végül a teljes mezőny 43 százaléka ért célba 36 órán belül. A magyarok az átlagnál jobban teljesítettek, mivel náluk ez az arány 54 százalékos volt – tudta meg a Független Hírügynökség KorányiBalázstól, az egyik versenyzőtől.