Spanyolországban elfogták az ETA nyolc tagját

A spanyol rendőrség letartóztatta a baszk szeparatista mozgalom, az ETA nyolc tagját kedden kora reggel az ország északi részén, Bilbao közelében.

A letartóztatottak közt van Arkaitz Goikoetxea, a szervezet vezetője valamint a csoport legaktívabb feygveresei is – állítja a rendőrség. A gyanúsítottak letartóztatásában állítólag ujjlenyomat- és DNS-minták is fontos szerepet játszottak.

A Spanyolország északi részén a tengerparton végrehajtott vasárnapi támadásokat is az ETA vállalta magára, de a robbantások során senki sem sérült meg. A BBC madridi tudósítója szerint a hétvégi támadások a szervezet nyári robbantási kampánya kezdetének volt a jele, így jókor jöttek a letartóztatások.

A Baszkföld függetlenségéért negyven éve harcoló szervezet több mint 820 ember haláláért felelős. Az ETA 2007 júniusában fegyverszünetet hirdetett ki, és a most elfogott személyeket vádolják az azóta történt támadások megszervezésével.

Rodolfo Ares, a Baszk Munkáspárt vezetője azt nyilatkozta, hogy ” ez egy különleges reggel, mivel ma egy kicsit szabadabbnak érezhetjük magunkat, mert több terroristát is elfogtak”.