Spanyol országos siker a magyar mangalica

Spanyolországban kelendőbb a mangalica, mint Magyarországon. Itthon már alig van a göndör szörű sertésekből, mert zsíros a húsuk, és nem valók nagyüzemi telepekre, csak kisebb ólakba.

A spanyoloknak viszont éppen erre van szükségük: a mangalica húsa tökéletes alapanyag a serrano sonkához, ami különleges csemegének számít. Magyarországon a 90-es évek elején kihalófélben volt a mangalica. Egy debreceni kft. azonban közös vállalkozást alapított egy spanyol feldolgozóval, és több mint 800 millió forintot fordítottak az állatok tenyésztésére. A sértéseket újabban már nem Gyulán, hanem Szegeden vágják le, és dolgozzák fel. A karajt és a sonkát innen küldik ki Spanyolországba.

Tavaly a kft. kiterjesztette a mangalica-programot Ausztriára, Németországra, Svájcra, Szerbiára és Romániára is Ha az állatok száma eléri az 50 ezret Európában, a társaság spanyol tulajdonosa Magyarországra telepíti a sonka- és karajgyártást – írja a Népszabadság.








hirdet�s