Spanyol Nagydíj – Pastor Maldonado győzött

Spanyol Nagydíj – Pastor Maldonado győzött
Barcelona, 2012. május 13., vasárnap (MTI) – Nagy meglepetésre a venezuelai Pastor Maldonado nyerte vasárnap a Forma-1-es Spanyol Nagydíjat, a világbajnokság idei ötödik versenyét.

 

A Williams pilótája mögött a hazai közönség előtt szereplő Fernando Alonso (Ferrari) végzett a második helyen, a finn Kimi Räikkönen (Lotus) lett a harmadik.

A világbajnoki pontversenyt továbbra is a vb-címvédő német Sebastian Vettel vezeti, de pontszámban Alonso behozta riválisát.

A 27 esztendős Maldonado az első rajtkockából vágott neki a távnak, Alonso a start után megelőzte, de a venezuelai a 25. körben ismét az élre került, s pályafutása első F1-es futamgyőzelmét szerezte meg.

Alonso a bravúros előzés után tartotta pozícióját, Räikkönen pedig egy helyet javítva feljött harmadiknak. Az ötödik kör végén változatlan volt a sorrend az élen.

A kilencedik körben megkezdődtek a kerékcserék.

A 13. körben a német Michael Schumacher hátulról belerohant Bruno Sennába (Williams), a hétszeres világbajnok a kavicságyban landolt, a brazil még megpróbált tovább hajtani a defektes gumival, de néhány méter után ő is feladta.

A verseny harmada után (22 kör) továbbra is Alonso robogott az első helyen, Maldonado egyre közelebb került a spanyolhoz, a harmadik pedig kissé leszakadva Räikkönen volt.

A 25. körben Maldonado másodszor is a boxutcában járt, majd Alonso is kereket cserélt, de a venezuelai autós jobb boxtaktikájának köszönhetően a spanyol elé került.

Féltávnál változatlanul a dél-amerikai pilóta volt az első, az ibériai a második és a finn a harmadik.

Maldonado a 42. körben harmadszor is boxlátogatáson volt, Alonso a 45. körben cserélt kereket és a venezuelai mögé jött vissza.

A hajrában a ferraris pilóta üldözőbe vette a venezuelait, egyre jobban megközelítette, de az tartotta magát és óriási bravúrral megnyerte a Spanyol Nagydíjat.

Az eredményhirdetés után a két volt világbajnok, Alonso és Räikkönen a vállára emelte a boldog győztest, aki második idényét tölti a Forma-1-ben és eddig mindössze öt pontot szerzett.

Az idei vb-sorozat mind az öt futamán más pilóta diadalmaskodott.