Friss hírek

2008.09.24. 14:59

A rákgyógyítás jövője a célzott biológiai terápiáké

<p>Nagy változásokat hoztak a rákbetegek kezelésében az úgynevezett célzott biológiai terápiák, amelyek már Magyarországon is elérhetőek. Ezeknek lényege, hogy a kemoterápiával ellentétben csak a daganatos sejteket támadják. Az elmúlt években számos készítmény kapott TB támogatást itthon, és újabb készítmények is váratnak magukra. A szakemberek szerint az új terápiák mellett fontos, hogy a beteg gyógyításában érintett orvosok együttműködve döntsenek a kezelésről, hogy a beteg a leghatékonyabb célzott biológiai terápiát kaphassa. Magyarországon 33 ezer 500 ember hal meg évente rákban, és 66 ezer új beteget regisztrálnak.</p>

Lesújtó a magyar népesség egészségügyi állapota - ez a dohányzási, ivási és higénés szokásoknak is köszönhető - mondta Ottó Szabolcs, az Országos Onkológiai Intézet főorvosa az intézmény daganatellenes célzott terápiákról szóló szerdai sajtótájékoztatóján. Magyarország rossz mutatókkal rendelkezik, ami a megbetegedéseket és a halálozási adatokat illeti: évente 33 ezer 500 ember hal meg rákban, és 66 ezer új beteget jelentenek. A legtöbben emésztőszervi rákban vesztik életüket a daganatos megbetegedések közül - tette hozzá.

Láng István az egyik célzott biológiai terápiáról, az érképződést gátló kezelésről beszélt. Ez nem kemoterápia, azonban azzal együtt kell alkalmazni. Lényege, hogy a daganatos sejtekhez vezető ereket pusztítja el, így elvágja a daganat tápanyag utánpótlását. A célzott biológiai terápiák csak a rákos sejteket támadják, így kevesebb a mellékhatásuk, és növelik a túlélés esélyét - fejtette ki az osztályvezető főorvos. Hozzátéve, hogy az érképződésgátlás kitörési esélyt biztosít mind a tüdő-, a vese-, a végbél-, a vastagbélrák és a mellrák területén is.

Az Országos Onkológiai Intézet főigazgató főorvosa arról beszélt, hogy az országban minden rákbetegnek azonosak az esélyei, ami a kezeléshez jutást illeti. Nem az onkológiai centrumok száma a kérdés, hanem az intézmények felkészültsége, felszereltsége és a megfelelő szaktudás - mondta Kásler Miklós. A főigazgató szerint az új terápiák mellett fontos, hogy a beteg gyógyításában érintett orvosok együttműködve döntsenek a kezelésről, hogy a beteg a leghatékonyabb célzott biológiai terápiát kaphassa. Ebben a szakértői csoportban, az úgynevezett onkoteam-ben a molekuláris patológus, a sebész, az onkológus és a radiológus határozná meg a szükséges kezelést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!