Spanyol járőrgép akadályozott meg egy kalóztámadást

Egy olajtanker elleni kalóztámadást akadályozott meg egy spanyol tengerészeti járőr-repülőgép Szomália partjainál – jelentette be szerdán a spanyol védelmi minisztérium Madridban. A repülőgép rutinjárőrözés közben kapott segélyhívást a panamai zászló alatt hajózó olajszállító legénységétől.

A Leander nevű tanker 210 kilométerre volt Szomália partjaitól, az Ádeni-öbölben, amikor kedden a motorcsónakokkal támadó kalózok megpróbálták elfoglalni. A vészhívásra érkező spanyol P-3 Orion típusú tengerészeti járőr háromszor elrepült a két kalózhajó felett, mindegyik alkalommal egy-egy füstbombát dobva rájuk – közölte a spanyol védelmi minisztérium.

A harmadik átrepülés után a repülőgép személyzete észlelte, hogy a kalózok feladták tervüket, és eltávolodtak a tankertől.

Spanyolország az akcióban részt vett repülőgépet múlthónapban vezényelte Dzsibutiba kilencven katonával együtt, hogy információkat gyűjtsenek a kalózok mozgásáról.

A Szomália közelében lévő vizek a világ legveszélyesebb tengerszakaszának számítanak. Az idén az eddig jelentett 199 kalóztámadás közül 63 történt az afrikai ország partjainál – közölte a nemzetközi tengerészeti hivatal (IMB) a múlt héten.