Sötétkamrába viszik a diákokat

Miskolc – Speciális sötétkamrát készített az alapítvány, hogy szemléltesse: láthatatlan sötétedés után az a gyalogos vagy kerékpáros, aki kivilágítatlan helyen nem visel fényvisszaverő öltözetet, nem használ világítást.

Lézerkamerás sebességmérő műszer, traffipax vásárlásának segítése, közlekedésbiztonsági kampány szervezése és lebonyolítása, propaganda anyagok készíttetése, műszaki szakértői konferencia megrendezésének támogatás – ezek szerepelnek egyebek mellett a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közlekedésbiztonsági Alapítvány tavalyi munkáját összegző beszámolóban.

Az alapítvány hosszú évekkel ezelőtti létrehozásakor a gyerekek által okozott közúti balesetek elemzését, megelőzését, a forgalomellenőrzését segítő rendőrségi eszközök beszerzését, a baleset megelőzésben kiváló teljesítményt elérő rendőrök és civil személyek jutalmazását, elismerését és elismertetését tűzte lobogójára. A több ezer szórólap elkészíttetése és célközönséghez való eljutatása mellett a 2006-os legjelentősebb tevékenység egy a vonzáskörzeti településekkel és Sátoraljaújhely Önkormányzatának bevonásával a megye legmodernebb traffipax berendezés beszerzésének elősegítése volt. Igaz, ennek a száguldozók nem igazán örülnek. Az azonban bizonyos, mondta kuratórium titkára Szilágyi Ferenc, nyugalmazott rendőrőrnagy, hogy a Sátoraljaújhelyi Rendőrkapitányság működési területén elrettentő erővé vált az éjjel is kiválóan látó lézerkamera. A száguldozók kénytelenek voltak visszavenni a gázból. Gyorshajtás miatt ugyanis ezév első két hónapjában több száz büntetést szabtak ki a közlekedési rendőrök. Ami azonban legfontosabb, jelentősen csökkent a gyorshajtásból adódó balesetek száma.

Az idén az alapvető közlekedésbiztonsági tevékenység támogatásán és szervezésén túl egy speciális sötétkamrát készített az alapítvány, ami arra alkalmas, hogy szemléltesse: mennyire láthatatlan sötétedés után az a gyalogos vagy kerékpáros, aki kivilágítatlan helyen nem visel fényvisszaverő öltözetet, nem használ világítást biciklijén. A most készülő eszközt pedig a középiskolákban állítják majd fel, és próbálhatják ki a diákok.

Kapcsolódó cikkek: