Magyarország

2011.09.21. 15:14

Meleg ősz és száraz tél várható

Nemzetközi kutatóintézetek előrejelzés szerint az idei ősz és tél az átlagosnál kissé enyhébb lesz. Az intézetek előrejelzései között vannak különbségek, de a többség melegebb őszt és csapadékszegényebb telet vár idén Magyarországra.

Nemzetközi kutatóintézetek előrejelzés szerint az idei ősz és tél az átlagosnál kissé enyhébb lesz. Az intézetek előrejelzései között vannak különbségek, de a többség melegebb őszt és csapadékszegényebb telet vár idén Magyarországra.

Az Esőtánc.hu időjárási portál öt nemzetközi intézet, többek között az amerikai NASA, a brit Meteorológiai Intézet és a Nemzetközi Klíma és Társadalomkutató Intézet szezonális előrejelzéseit vetette össze, hogy képet adjon arról, milyen lesz az időjárás hosszútávon.

Az ősz időjárása

Az őszre vonatkozóan az intézetek zöme az átlagosnál kissé melegebb időjárást jósol, de a brit intézet felveti egy hűvösebb ősz forgatókönyvét is. Csapadék tekintetében átlag körüli értékeket várnak, de enyhe többségben vannak azok az előrejelzések, amelyek kissé több csapadékot valószínűsítenek. Az előrejelzések szerint az október lehet a legcsapadékosabb és legenyébb hónap is egyben.

 A tél időjárása

A tél várható időjárása kapcsán nagyobb az összhang, az intézetek inkább egy szárazabb tél forgatókönyvét vetítik előre, míg a hőmérsékletek az átlag körül várhatóak, esetleg néhány tized fokkal az átlag felett. Természetesen mindez nem jelent hószegény időjárást, de remélhetőleg a belvízprobléma elkerüli az idén hazánkat. Az előrejelzések szerint a december lehet a legcsapadékosabb a téli hónapok közül, majd január, és február egyre szárazabbnak ígérkezik.

 A hosszútávú, szezonális előrejelzések megbízhatósága viszonylag alacsony, ezért óvatossággal kezelendőek, ám korábban jól előrejelezték a nyár végi meleg, aszályos időjárást. Az őszre és télre vonatkozó előrejelzések között a szokásosnál jelentősebb az eltérés az egyes intézetek között, így a bizonytalanság is nagyobb a korábbiakhoz képest.

 Hogyan készül a szezonális előrejelzés?

Az elkövetkező napok időjárása csupán néhány napra jelezhető előre. A hosszútávú időjárás előrejelzések teljesen eltérnek a néhány napos rövid távú előrejelzésektől. A szezonális előrejelzések olyan jelenségekből indulnak ki, mint például a hótakaró elterjedése, vagy az óceánok felszíni hőmérséklete, amelyek befolyásolják az időjárást, és lassabban változnak, mint a többi időjárási elem, és éppen ezért változásuk hosszú időtávra is megbízhatóan előrejelezhető. Ezek a jelenségek befolyásolják az időjárás mintázatát is.

A szezonális előrejelzések eltérnek a napi előrejelzésektől és valószínűségekről beszélnek, azaz, hogy egy átlagosnál melegebb, vagy hidegebb időszaknak milyen az valószínűsége. Másik jellegzetesség, hogy nem konkrét értékeket jelez előre, hanem az átlagtól való eltérést, tehát hogy melegebb, vagy hidegebb illetve csapadékosabb vagy szárazabb időszakra számíthatunk.

Forrás: Esőtánc.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!