Sosem lesz már turistacélpont?

Sosem lesz már turistacélpont?
Miskolc – Lapunk Agóra-fóruma és cikkünk nyomán Tapolca várható jövőjéről derült ki egy és más.  Miskolctapolca csúnyábbik arca 2007.03.18. video 

Tapolca sorsa, jövője és állapota felől, azt kell mondanunk, ne legyen illúziója se az ottlakóknak, se a városrész fejlődését fontosnak tartó miskolciaknak. A városi önkormányzatnak nincs tettekre váltható koncepciója – különösen ha a “Fürdők völgye” néven emlegetett beruházás valóban kútba esne… -, sem egyéb határozott szándéka, hogy az évek, évtizedek óta mind jobban leromló állagú egykori “turistaparadicsomot” rendbehozza, az enyészetnek gátat vessen. Ezt látszott alátámasztani az a helybeliekkel közösen tett séta, majd folytatott lakossági fórum jellegű beszélgetés, amelyen a városüzemeltetésért felelős alpolgármester, valamint több hivatali munkatársa vett részt tegnap délután.

“Mindenki” hibás

Az összesen mintegy húsz fős csapat előbb a tapolcai parkot és a (néhai) strandot kerülte meg, egy szempillantást vetve a barlangfürdőre és a környékén folyó építési munkákra, majd közel két órán át állította szembe érveit: a civilek azon aggályaikat, hogy a helyhatóság magára hagyta-hagyja ezt a patinás, mindamellett turisztika-idegenforgalmi-üzleti szempontból nagy esélyeket magában rejtő városrészt, az önkormányzati emberek pedig nézeteiket, miszerint a rossz közállapotok, a környék szemetes, elhanyagolt volta az ittélők (akik szemetelnek), az ide kirándulók (akik szintén szemetelnek), továbbá a városházával szerződött szolgáltatók (amelyek nem jól gondozzák a parkot, nem kielégítően gyűjtik a szemetet), végezetül pedig a “jogszabályi hiányosságok” (amik lehetetlenné teszik, hogy az illetékes hatóságok visszatartó erejű büntetéseket szabjanak ki a rendbontókkal, szabálysértőkkel szemben) felelőssége. Történetesen a közpénzekből gazdálkodó és a közterületek állapotát illetően feladatokkal bíró polgármesteri hivatal nem felelős… A tapolcai sétán jelen volt például a közterület-felügyeleti osztály vezetője, ő sem számolt be olyasmiről, hogy részlege bármit is elmulasztott volna, ami oka lehetne a jelenlegi, kétségkívül elrettentő köztéri állapotoknak.

Keveset ígérnek

Kritikusabb, egyszersmind önkritikusabb hangot is megütött azért Orosz Lajos a séta második állomásán. A helyiekkel folytatott beszélgetésben nem tagadta, hogy Tapolca korántsem tekinthető a borsodi megyeszékhely “ékkövének” – aminek pedig sokan szeretnék látni, a politika pedig szereti láttatni -, ugyanakkor arra sem tett kísérletet, hogy megalapozatlan ígéretekkel “szúrja ki” a protestálók szemét. Az alpolgármester keveset ígért – de azok legalább igen szolid ígéretek voltak… Hogy például van esély, hogy a park környékén néhány vécé is működjön majd, hogy májustól öt-tíz közmunkás dolgozzon a patakmeder egy kis részének takarításán, hogy a járdák, sétányok burkolati hibáit részben javítsák. Tapolca esetleges távlati fejlődési esélyeiről – “felvirágzásáról” – nem hangzott el semmi.

BA

“…Vagy kinyittatjuk valahogy”

Mi lesz a stranddal? – a fórum során egyre inkább erre irányultak a kérdések, mutatva, mindenki tudja, hogy Tapolca sorsa nagyrészt az idegenforgalmi kínálattól, elsősorban is a fürdési lehetőségektől függ. Mint ismeretes, eddig formájában a tapolcai strand jelenleg nem létezik, a terület elhagyatva, az infrastruktúra romlik. “Létezik” ugyanakkor, legalábbis a hangzatos önkormányzati bejelentések szintjén a “Fürdők völgye projekt“, ami nemcsak a létesítmény újjászületését, de nagyszabású kiterjesztését is előre vetítette. Ám, bár Orosz Lajos szó szerint nem mondta ki, az alpolgármester válaszaiból kiderült: abból immár nem lesz semmi… A kérdésre, mi lesz ezen a nyáron a strand területén, így reagált: egyrészt április végén “valaki ki fog állni” – vagy ő, vagy Káli Sándor polgármester -, “hogy megmondja, mi van a Fürdők völgyével”, viszont a strandon a mostani nyáron “vagy építkezés lesz, vagy kinyittatjuk valahogy”. Utóbbi sem lesz egyszerű, de még mindig arra nagyobb az esély.

Kapcsolódó cikkek: