Sosem késő életmódot váltani

A betegek 55-60 százaléka a szív- és az érrendszer betegsége miatt kerül az orvosi rendelőkbe.

Egyre fiatalabb korban alakulnak ki napjainkban az elváltozások, melyek az ifjabbaknál hirtelen eredményezik a végzetes szélütést vagy a szívinfarktust. A nők idős korukban veszélyeztetettek, jobban, mint a férfiak. Régen épp fordítva mutatott e statisztika, de napjainkban általában nagy stresszben élnek a magyar nők, sokan dolgoznak közülük, még nagymama korban is. A hölgyeknél e később jelentkező rendellenességek általában nehezebben diagnosztizálhatók, műtéti eredményeik is sokszor rosszabbak – mondta Hegedűs Ida, a Kenézy Gyula Kórház-Rendelőintézetének docense szerdán az Esélyek Házában kerekesztalbeszélgetésén, mely az „Összefogás az idősekért…” programsorozat része volt. A szakember többek közt beszélt az érelmeszesedésről, mely infarktust vagy stroke-ot eredményezhet idővel.

Féken tartható

Mindekettő ellen sokat tehetünk – derült ki az elmondottakból. Az előbbihez a szívben a koszorúér betegsége vezet. Ennek időskori kezelésénél rendkívül jó az aszpirin. Nemzetközi eredményekm igazolják, hogy kevesebb a szívinfarktus azok között, akik szedik e gyógyszert. Kedvező hatása van a koszorúérre és a szív-és érrendszerre.

Megtudtuk azt is az előadáson, hogy – bár nagyobb kiadás a betegnek – de sokszor előnyösebb az idős betegnek, ha több, az infarktus megelőzésére való gyógyszer kombinációját szed, mert ebben az életszkaszban gyakoribbak a szövődmények. Nagyon fontos a kezelésekben a koleszterin csökkentők szedése is. Gyógyszeres kezelésekkel, olykor operációval megelőzhetőek az érelmeszesedés végzetes következményei. Érdemes ezért a figyelmeztető jeleket komolyan venni. Idősebb korban például a szívinfarktus nem hirtelen történik meg. Tünetek vezetik be, mint mellkasi fájdalom légszomj, szívdobogás.

Hal malac helyett

Bár korunk, nemünk és genetikai adottságaink nem módosíthatóak, vannak befolyásolható tényezői a betegségnek. A magas vérnyomás, cukorbetegség, magas vérzsírszint gyógyszerkkel féken tartható. Életmódunkon pedig változtathatunk. 

Az a tapasztalat, hogy nehezen változtják meg az emberek idős korban az életmódjukat, de ha megtették az eredmény óriási. Ha valaki egész életében dohányzott, és megszabadul e függéstől, nagyon sokat javul az állapota – mondta Hegedűs Ida. S mint folytatta, ugyanez tapasztalható, ha rendszeresen mozogni kezd a beteg, vagy testsúlyát csökkenti koleszterinszegény diétával is csökkenti.

Halat fogyaszt az állati eredetű ételekből, és egyáltalán nem eszik disznóhúst. Mint a részletes előadáson megtudtuk, ezek elemei a többi szív- és érrendszeri betegség megelőzésének is.

P. É.