SOS-gazda

Akt.:
SOS-gazda
© MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Már megint lemaradtunk egy zsíros bizniszről – sopánkodik ismerősöm, akinek most esett le a tantusz, hogy akár egy rövid képzés letudásával indulhatott volna az aktuális földliciten. Sajnáltam, így nem sütöttem el az olcsó poént, hogy jelezzem: az alapképzettsége pedig megvan hozzá. Pap Gyula jegyzete

Bizony nagyon helyes, hogy nem engednek bárkit a hőn szeretett termőföld közelébe, még kárt tesz benne. Okos dolog, hogy az egyenlő esélyek jegyében az Aranykalászos gazda OKJ-s képzésre bárki jelentkezhet, aki elvégezte az általános iskolát, van jogosítványa és rendelkezik üzemorvosi igazolással.

Arról ugyan némiképp megoszlanak a vélemények, hogy például egy három hónapos SOS gazdaképzésen mennyi tudományt szívhatnak magukba, akár a legrátermettebb irodisták is, akik mondjuk családi nosztalgia okán szerencsét próbálnak.

Ha hinni lehet az információknak, az oktatással foglalkozó cégek nem feltétlenül nehezítik meg a gazdadiploma elnyerését, helyes, hogy nem veszik kedvüket a beiratkozóknak.

Az kérdéses, hogyan vesznek részt majd az agrárversenyben, a többgenerációs tapasztalattal rendelkező „hagyományos” földművesek mellett.

Vigasztalni csak annyival tudtam a bús cimborát: figyelje meg, hosszú és kanyargós az út a gazdabizonyítványtól a földesúrrá válásig.

Pap Gyula