Magyarország

2012.07.31. 19:49

MTVA: nem igaz, hogy irreálisan magas árat kérnek az olimpiai felvételekért

Budapest, 2012. július 31., kedd (MTI) - Nem igaz, hogy irreálisan magas árat kér a szolgáltatásért a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) - olvasható a cég az MTI-hez kedden eljuttatott, az Index hírportál cikkére reagáló közleményében.

Budapest, 2012. július 31., kedd (MTI) - Nem igaz, hogy irreálisan magas árat kér a szolgáltatásért a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) - olvasható a cég az MTI-hez kedden eljuttatott, az Index hírportál cikkére reagáló közleményében.

Mint kifejtették: a mostani időszakra kialakított árak alacsonyabbak a négy évvel ezelőttiekhez képest. Az ármegállapításnál az MTVA figyelembe vette a négy évvel ezelőtti értékesítési tapasztalatokat, s mindvégig a hatályos médiatörvény előírásainak megfelelően kezeli az olimpiai közvetítésekhez kapcsolódó közvetítési jogok továbbértékesítésének kérdését - emelték ki.

Az Index azt írta: úgy tudják, hogy a közvetítési jogokat birtokló MTVA ajánlattétele szerint egy félperces olimpiai híranyagot 270 ezer forint+áfáért, egy 50 másodperces híranyagot pedig 330 ezer forint+áfáért biztosítana a kereskedelmi tévék számára. Hozzátették továbbá, hogy információik szerint eddig egyetlen kereskedelmi tévével sem kötött szerződést a közmédia az olimpiai felvételek átadásáról, mivel "irreálisan magas árat szabott".

Az MTVA közleménye szerint viszont az egyedi kéréseknek megfelelően is kiszolgálják más kereskedelmi médiumok olimpiával összefüggő igényeit, azzal az előfeltétellel, hogy a megrendelő elfogadja az EBU (European Broadcasting Union, vagyis az Európai Műsorsugárzók Szövetsége) előírásai alapján rögzített felhasználási feltételeket. A különleges összeállítások előállítását külön munkaerővel és technikával tudja megoldani az MTVA, így ennek költségét számította fel az egyedi árajánlatokban - írták, hozzátéve, hogy az MTVA ezen szolgáltatását több hazai kereskedelmi televíziócsatorna az ajánlott áron folyamatosan igénybe is veszi.

"A közmédiának fontos, hogy a magyar vonatkozású sportesemények hírei a lehető legtöbb magyar televíziónézőhöz eljussanak" - fogalmazott az MTVA, kifejtve: így igény esetén minden magyarországi televízió számára a technikai költséggel megegyező áron elérhetővé tesz napi egy, egységes 30-50 másodperc időtartamú összeállítást az olimpiai események napi összefoglalójaként.

Az index.hu portálon megjelent információ, mely szerint az MTVA irreálisan magas árat szabott az olimpiai felvételekért feltételezéseken alapul, a portál meg nem nevezett forrásokra hivatkozik - állapítja meg az MTVA közleménye.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!