Sorozatos áramkimaradások

Encs, Tokaj – Vasárnap délután és kedden szinte egész nap tapasztalható volt az elektromos hálózat meghibásodása, szakaszosan, időnként géppisztolysorozathoz hasonlóan megszűnt, illetve visszatért, vagy különböző időszakokra teljesen kimaradt az áramszolgáltatás Szerencs térségében.

Ez abszolúte nem használ az elektromossággal működő berendezéseknek, főleg a számítógépeknek nem. Tokajból pl. Májer János polgármester jelezte, hogy tönkrement a computere, mintegy ötéves anyagmennyiség “szállt el”, nem tudja egyáltalán helyrehozható-e még a masina.
Az áramszolgáltató segélyhívó számán próbáltunk érdeklődni, ahol érdemben nem tudtak válaszolni a problémával kapcsolatosan. Viszont adtak egy fax számot, amelyen felvilágosítást lehet kérni.
A telefonkezelő megjegyezte, a feldolgozási idő harminc nap, ő mást nem tud mondani, feladata a hibabejelentés fogadása és továbbítása az illetékesek felé.
Időközben sikerült beszélni egy, az áramszolgáltató kötelékében dolgozó szerelővel, aki elmondta, hogy a meghibásodás két húsz kilovoltos vonalon jelentkezett, az egyik Encs, a másik Tokaj felé halad Szerencsről.
A délutáni beszélgetés idején még nem lehetett tudni a hiba okát, de mint azt a szerelő megjegyezte, egy-egy repedt szigetelő is okozhatta akár úgy, hogy az eső beszivárog a szigetelő repedésén, az így keletkező zárlat pedig “lecsapja” a feszültséget a szerencsi alállomáson. Ennek kivizsgálása roppant időigényes lehet, mert a talajról nem biztos, hogy felfedezhető a baj, vagyis minden egyes oszlopot meg kell mászni.

SFL