Sorozatban leszavazta az Országgyűlés a szociális és munkaügyi minisztert

Négyszer is leszavazta hétfőn az országgyűlési többség a szociális és munkaügyi minisztert. Szűcs Erikát először a fideszes Balog Zoltán interpellálta arról, hogy mit tesz a kormány a magyarországi cigányság integrációjáért. Aztán az MDF-es Herényi Károly kérdezte Szűcs Erikát a munkavállalói könyvek túlzott adminisztrációjáról. Ezután a szintén fideszes Zombor Gábor kérdezte a idősotthonokba kerülőkről, végül pedig Hirt Ferenc (Fidesz) interpellálta a közintézmények akadálymentesítéséről.

Balog Zoltán azt kérdezte, hogy mennyit fordítanak a cigányság helyzetének javítására. Utalt arra, hogy az Állami Számvevőszék is a rendszert átláthatóságát kritizálta. Balog Zoltán szerint nem tisztázott annak a több mint 100 millió forintnak a sorsa, amelyet erre a célra fordítottak.
Szűcs Erika úgy fogalmazott, hogy a romaügyekben hozott intézkedések körét új alapokra kell helyezni. Elmondta, hogy létrehoznak egy monitoring bizottságot, amiben helyet akarnak biztosítani más romaszervezeteknek is. Mindenkinek van feladata, az elveket pedig erősíteni kívánják, nyugtatott meg mindenkit Szűcs Erika.

Herényi Károly (MDF) azt vetette a szakminiszter szemére, hogy a munkavállalói könyvek túlzott szigorúsága miatt ma már szüretelni sem lehet adminisztráció nélkül, mert ellenkező esetben a munkaügyi felügyelet büntetést szab ki.
A miniszter válaszában megígérte, hogy megvizsgálják a rendszer egyszerűsítését.

Zombor Gábor fideszes képviselő azt kérdezte Szűcs Erikától, hány idős ember maradt ki vagy került később idősotthonba amiatt, hogy a bentlakással kapcsolatos kérelmeket elbíráló bizottságokat késedelmesen állították fel. A miniszter válaszában azt mondta: a szociális törvény módosításának az a célja, hogy az idősek minél tovább élhessenek önállóan saját otthonukban.

Hirt Ferenc a közintézmények 2010 végéig kötelező akadálymentesítéséről kérdezte Szűcs Erikát. A fideszes politikus szerint az uniós források pályáztatási rendszere túl szigorú, a közintézmények többségének elutasítják a pályázatát. A szakminiszter válaszában elismerte, hogy nem megfelelő gyorsasággal zajlik az akadálymentesítés, azonban szerinte ez annak is köszönhető, hogy az intézmények többsége meg sem próbál pályázni.

A kisebbségi kormány fennállása óta a hétfői néggyel együtt összesen tizedik alkalommal szavazta le a parlament egy kormánytag interpellációjára adott válaszát.