Friss hírek

2010.01.13. 10:58

Ferihegyi sztrájk: sztrájktörõk miatt emeli fel a hangját a szakszervezet

<p>Száz-százhúsz ember részvételével folytatódik a ferihegyi sztrájk szerdán is - közölte a munkabeszüntetést szervezõ szakszervezet. Korábban a Malév azt közölte, hogy reggel 35-en nem vették fel a munkát. A munkabeszüntetés egyébként nem befolyásolja jelentõsen a gépek közlekedését.</p>

A Légiközlekedési Egyesült Szakszervezet (LESZ) a Független Hírügynökséggel azt közölte, hogy a cégvezetés kedd késõ esti javaslata nem hozott újdonságot, továbbra is a fizetések csökkentése szerepel az anyagban. Ez pedig a dolgozók számára elfogadhatatlan, így folytatják a sztrájkot. A földi kiszolgáló személyzet tagjai sztrájkolnak, többek között rakodók, sofõrök.

A szakszervezet közben továbbra is fenntartja, hogy a munkáltató jogellenesen alkalmaz sztrájktörõket és nem elfogadható az a kijelentés, miszerint "csupán" alvállalkozókról van szó. Szerintük a jog szempontjából mindegy, hogy a sztrájk idején milyen státuszban vesznek fel új munkaerõt, a sztrájk akadályozása a cél, az pedig törvénytelen. Az érdekképviselet információi szerint volt olyan sztrájktörõ, aki 18 órát dolgozott kedden, szerdán hajnalban pedig - néhány órás pihenés után - újra munkába állt. Ráadásul többen az adott típusra érvényes nehéz-gépkezelõi képesítés nélkül használtak bizonyos berendezéseket. A LESZ minden esetrõl jegyzõkönyvet vesz fel és azt jelenti a munkaügyi felügyeletnek.

A Malév korábbi tájékoztatása szerint a munkabeszüntetés a reptér forgalmát csak minimálisan befolyásolja, csupán néhány perces késések lehetnek a Malév járatain. Limburger Lóránt, a Malév Group Handling (GH) igazgatója azt mondta, hogy a keddihez hasonlóan szerdán is valamivel kevesebb ételt és italt kapnak majd az utasok, de ez nem igazán érzékelhetõ.

Az érdekképviselet és a cégvezetés kora délután ül ismét tárgyalóasztalhoz. A szakszervezet azt reméli, hogy a stabilan nyereséges cég vezetése végre olyan javaslatot tesz le az asztalra, ami révén elkerülhetõ a bérek értékvesztése 2010-ben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!