Sörivóknak olcsóbb a fűtés

Akt.:
Sörivóknak olcsóbb a fűtés
Sörivóknak olcsóbb a fűtés
Miskolc – Ne várjuk, meg amíg gázszámlánk az egekbe szökik! Készítsünk üres dobozokból napkollektort házilag! Tavasszal örömmel tapasztaljuk majd, hogy több pénzünk maradt.

Itt a fűtési szezon, már a legedzettebbek is bekapcsolták lakásuk fűtését vagy megrakták a kályhát, kazánt, kandallót. Azonban egyre többen érdeklődnek a költségkímélő fűtési módok iránt. Hiszen se a gáz, se a szén, se a fa nem olcsó mulatság. A nap és a levegő azonban (még) ingyen van, így aki sok sört iszik és némi kézügyessége is van, elkészítheti a legolcsóbb fűtési rendszert, a sörkollektort. A név kicsit megtévesztő, mert tulajdonképpen a sörrel fűtünk, hanem az üres sörösdobozokban felmelegedett levegővel. A sörkollektor készítéséhez értő szakembert egyelőre nehéz találni, de a kereslet valószínűleg a mestereket is kitermeli majd. Mi is az interneten néztünk utána, hogyan készíthetjük el a pénztárcánkat kímélő alternatív fűtésrendszert. A legjobb információkat a „Sörkollektorra fel!” nevű honlapon találjuk.

Kanadából származik

A „sörkollektor” Kanadából származó napkollektortípus. Ennek a kollektornak a magyar megvalósítása hívott életre egy lelkes csapatot, mely a napenergia hasznosítás házi kivitelezése mellett tette le a voksát. Miről is van szó? Ma már akár 60 ezer forintos befektetéssel és kis barkácsolással bárki építhet magának levegős napkollektort. A hazai levegős napkollektor építők elsősorban üres sörösdobozokból építik szerkezeteiket, innen is kapta a „sörkollektor” elnevezést. Egy átlagos sörkollektor megépítéséhez először is szükség van 150 darab üres sörösdobozra, aljukat és tetejüket ki kell vágni és oszlopokat ragasztani belőlük hőálló sziloplaszt segítségével. A sörkollektor tehát söroszlopokból áll, ezek az oszlopok alul ás felül egy-egy gyűjtődobozban közös légteret alkotnak. A sörösdobozokat fessük feketére hőálló festékkel! Mesterséges üvegházhatást keltve a söroszlopokat egy fa vagy fém keretbe helyezzük el! Eléjük időjárásálló, műanyag lap kerül, mely biztosítja hogy a meleg csapdába essen. A söroszlopok mögött pedig többrétegű szigetelés gátolja meg a meleg elszökését.

Falon vagy tetőn

A működés sem túl bonyolult. Használatkor a lakásból ventillátorral elszívott levegőt a sörkollektorba vezetjük. A söroszlopokban a levegő felmelegszik a nap hatására, és ezt a felmelegedett levegőt vezetjük vissza a lakásba. A sörkollektort elhelyezhetjük függőlegesen a ház falára vagy a tetőre is szerelhetjük. Átmeneti időszakban fűthetünk vele, télen hőn tarthatunk vele egy, esetleg két szobát, és növelhetjük vele a komfortérzetünket. A sörkollektor hatékonyságát több dolog is befolyásolja, elsősorban a tájolás, másodsorban a lakás (falak, nyílászárók) hőszigetelése valamint a kollektorhoz használt ventillátor fajtája és teljesítménye.

A sörkollektornak egyetlen hátránya van, hogy a hőt nem lehet tárolni benne. Tehát a napközben kinyert hőt nem lehet eltárolni és este felhasználni, viszont a nappal megfelelő hőmérsékleten tartott lakást este könnyebb lesz felfűteni. Az országban még kevés sörkollektor működik, de az eddigi tapasztalatok szerint két-három év alatt visszahozza az árát. További előnye, hogy jóval olcsóbb a napkollektoros rendszereknél, ráadásul nincs semmilyen károsanyag-kibocsátása. És mivel sörösdobozokból épül fel, így hulladék-újrahasznosítás szempontjából sem elhanyagolható.