Nagyvilág

2013.06.17. 15:26

Külföldi sajtó Magyarországról - A Libération a nemzetbiztonsági átvilágítás újraszabályozásáról

Párizs, 2013. június 17., hétfő (MTI) - Orbán lehallgatja Budapestet címmel közölt tudósítást a nemzetbiztonsági átvilágítás újraszabályozásáról a Libération hétfőn.

Párizs, 2013. június 17., hétfő (MTI) - Orbán lehallgatja Budapestet címmel közölt tudósítást a nemzetbiztonsági átvilágítás újraszabályozásáról a Libération hétfőn.

A francia baloldali újság szerint az új törvény "óriási hatalmat biztosít az államnak a rendőrség, a hadsereg és az igazságszolgáltatás vezetőinek titkos megfigyelésére".

Florence La Bruyere tudósító azt írta, hogy a nemzetbiztonsági ellenőrzés eddig hasonló volt a francia gyakorlathoz, vagyis a munkavállaláskor a feddhetetlenség igazolására volt szükség. Szerinte az újdonságot az új törvényben a jogviszony alatti folyamatos megfigyelés jelenti.

"Elképzelhetjük a hangulatot az érintettnél. Ha szabadon akar beszélni, majd felhangosíthatja a tévéjét, mint a szocializmus idején" - fogalmaz a lap.

"Független ellenőrzés nélkül a törvény kiváló eszköz a zsarolásra" - vélekedett a Libération, amely szerint a "sors fintora", hogy éppen most robbant ki a trafikpályázatok botránya.

A lap szerint a trafikok, a termőföldek, a média és hamarosan a bankok kapcsán is elmondható, hogy a közelmúlt privatizációival a jobboldal járt jól, és arról csak a baloldali média és néhány internetes oldal számol be, a közmédia és a Fidesz által uralt kereskedelmi tévék keveset szólnak ezekről, a közmédia helyi hullámhosszain pedig csak magyar nótát játszanak. "A Nagy testvér sem csinálhatta volna jobban" - zárja írását a Libération.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!