Sorban állnak a fiatalok, hogy dolgozhassanak

Mályi diákmunkások: korábban riportban számoltunk be róluk
Mályi diákmunkások: korábban riportban számoltunk be róluk
Miskolc – Nem csak a pénz miatt szeretik a nyári munkát a diákok.

A Pénzügyminisztérium által meghirdetett nyári diákmunka program keretében a 16-25 év közötti nappali, hallgatói jogviszonnyal rendelkező diákok kaphatnak munkalehetőséget. A programban idén új elemként jelent meg, hogy önkormányzatok mellett a mezőgazdaság és vendéglátás területén működő vállalkozásoknál is támogatható a diákok foglalkoztatása.

A miskolci polgármesteri hivatalban hosszú évek óta fogadják a jelentkező diákokat. Szabó Máté szóvivő érdeklődésünkre elmondta, a program iránt idén is hatalmas az érdeklődés.

– Idén kétszer egy hónapos turnusokban, havonta körülbelül húsz diákot tudunk foglalkoztatni, akik hatórás munkaviszonyban szakképzettséget nem igénylő feladatokat (fénymásolás, ügyke­zelő, iratrendezés, iratkezelés) végezhetnek. Az első turnus nagyon hamar megtelt, de augusztusra is csak pár helyünk van – mondta a városi szóvivő.

Telkibányán a községi önkormányzathoz júliusban három, augusztusban pedig még két fő jelentkezett diákmunkára.

Munkarutin és zsebpénz

– A diákok az intézménytámogatásban dolgozó munkatársainkat segítik. Korlátot festenek, virágot gondoznak, karbantartásban segédkeznek, egyszóval értéket teremtünk segítségükkel – mondta el Kassai Zoltán polgármester, aki hozzátette, a program új elemeit kihasználva helyi vendéglátóhelyek is foglalkoztatnak diákokat a nyári hónapokban.

Pálkovács Imola a miskolci polgármesteri hivatalban van nyári munkán, mint megtudtuk, nem először.

– Tavaly is itt dolgoztam, és nagyon élveztem. Szeretem a nyári munkát, mert kapok némi munkarutint, na meg egy kis pénzt is kereshetek, amivel magam rendelkezem, és jóleső érzés ezt a barátokkal szórakozásra, kikapcsolódásra elkölteni – mesélte Imola.Illusztráció - Nyári munka
Miskolc - Mire kell odafigyelnie a diáknak, ha dolgozni szeretne a nyáron? Ehhez nyújtunk segítséget. Interjú: Dr. Bagjos Csabával, a Miskolci Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság elnökhelyettesével. Megkezdődött a szün­idő, amikor az iskolás korú fiatalok többsége már kipróbálja magát a munka vilá...