Sopronba érkezett az Egészségvonat

Sopronba érkezett péntek délelőtt az Egészségvonat, amelyre már az akció első napján nagy volt az érdeklődés – fél egyig 102 embert vizsgáltak meg. A négy, speciálisan kialakított vagonban orvosok és szakápolók végeznek ingyenes haskörfogat-, vércukor-, koleszterinszint-, és vérnyomásmérést 10 és 18 óra között. A szakemberek péntektől vasárnapig várják az érdeklődőket.

Az Egészségvonattal a szervezők az elhízásra akarják felhívni a figyelmet, amely a szív-és érrendszeri megbetegedések legfőbb oka. A négy speciális vagont tematikusan alakították ki: van vér-, cukor-, zsír- és konferencia-kocsi.

Péntek délelőtt 102 embert vizsgáltak meg a szakemberek, de még sokan várakoznak, hogy bejuthassanak. Minden korosztályból érkeztek érdeklődők, de leginkább a negyven éves kor feletti nők mentek el – mondta a Független Hírügynökségnek Devecseri Zsuzsanna, főszervező.

A tudományos kutatások szerint a szív-és érrendszeri megbetegedések világszerte a vezető halálokok között szerepelnek, és ezek legfőbb kockázati tényezője az elhízás, amely az idő előtti halálozások 55 százalékáért felelős. Magyarországon a férfiak 51, a nők 56 százalékát, vagyis összesen több mint négymillió embert veszélyeztetnek az elhízás miatt kialakuló betegségek.

Az Egészségvonat-kampány tavaly szeptemberben, a Szívünk napján indult országjáró körútra, és idén június végéig, hétvégenként összesen 22 település pályaudvarára fut be. Sopron után Gyula, Szolnok, Szombathely, Balatonfüred, Kecskemét, Eger, Kaposvár, Tatabánya és Szekszárd következik, végül június 22-én érkezik majd a szerelvény utolsó állomására, Budapestre.