Sonkamustra: tényleg kevesebb fogy?

Húsvéti sonka
Húsvéti sonka
Miskolc – A kereskedők cáfolják a híreket, nemhogy kevesebb, több sonkát adnak el, mint tavaly. Azt valószínünek tartják viszont, hogy a hazai gyártók sonkájából kevesebb fogy, ugyanis egyre több van a főlleg szlovákiából érkező sonkából.

Sok a sonka, kevés a vásárló – szólnak az országos hírek húsvét előtt. A hír alapját a Hússzövetség bejelentése képezi, akik szerint az idén várhatóan 5 ezer tonna füstölt árut, sonkafélét értékesítenek húsvét előtt a legálisan tevékenykedő húsiparipari cégek a szokásos mintegy 6 ezer tonna helyett.
Az okokat Berczik Attila, a szövetség ügyvezető titkára részben azzal magyarázta, hogy előreláthatóan fogyasztáscsökkenés következik be, miközben a magyar húsfeldolgozó cégeknek egyre élesebb versennyel kell számolniuk a hazai piacon a folyamatosan növekvő uniós “import” miatt.
Ez utóbbi becslésük szerint elérte a belföldi felhasználás 20 százalékát.
A húsipari szakemberek szerint – mint arról lapunknak beszámoltak – valóban sok az elsősorban Szlovákiából hazánkba érkező gyorsérlelésű sonka és sonkautánzatú termék. Az egyik megyei húsos szaküzlet vezetője szerint azonban a fogyasztáscsökkenés nem valós, legalábbis ők pontosan az ellenkezőjét tapasztalják, de az egyik hazai kereskedelmi üzletláncnál is hasonló véleményen voltak.

Sok az import

– Elképzelhető, hogy a hazai gyártók kevesebb sonkát és sonkaárut tudnak értékesíteni az importtermékek miatt, de a fogyasztói érdeklődés nem kisebb, mint tavaly, sőt – magyarázta kérdésünkre ifj. Büdi Sándor, az egyik Búza téri húsáru szaküzlet vezetője.
Azon véleményének is hangot adott: “aki megveszi 400-500 forintért a sonka kilóját, az meg is érdemli”.
– Az igazi, jó minőségű sonka ára – ami bizonyosan nem olyan, amit fóliába csomagolva, páclében állva lehet kapni – ennek legalább a duplája – állította. – Ugyanis az ár arányban áll a színhús tartalommal, ezért az igazi hosszú érlelésű, füstölt sertéssonka ára ezer forint felett van, s ha valaki csak két szelet sonkát eszik húsvétkor, akkor is vásárol, ezért sem hiszek a fogyasztás visszaesésében.
Oszlányi Miklóst és feleségét éppen sonkavásárlás közben szólítjuk meg. Mint mondják, leggyakrabban szakboltban vásárolnak, mert ott lehet válogatni a termékek között és biztosan olyat kapnak, amiben nem kell csalódni.
– A gyerekek már nagyok, így nem tartunk klasszikus húsvétot, de a hagyományok egy részét visszük tovább, így például sonka és tojás nélkül elképzelhetetlen a húsvét – mondja.

Mint a házi?

Hogy többen faluról, háztájról vásárolnának sonkát, mert azt megbízhatóbbnak tartják, arra nincs rálátása a megkérdezett szakembernek, de “nézze csak ezt a sonkát!” – akaszt le a kampóról egy szép nagy darab példányt. “Mezőkövesden gyártják, igazi hagyományos eljárással, ahogy azt házilag is készítenék. Ehhez nem kell kommentár, a látvány önmagáért beszél.”

A láncokban sem

Kíváncsiak voltunk, vajon az élelmiszer-kereskedelmi láncokban tapasztalnak-e visszaesést, de itt is nemleges választ kapunk. Pásztor Istváné, az Unió Coop kereskedelmi igazgatója úgy becsüli: több sonkát fognak eladni, mint tavaly.
– Meglepődtem, hogy a sajtó arról cikkezik: visszaesett a sonkavásárlás a tavalyi évhez képest. Nálunk ez nem tapasztalható, miközben a Coop boltokban csak magyar hústermékek találhatók, import húsáruk nem – tette hozzá.

OlKa