Sólyom László pártok közötti párbeszédre tett javaslatot – Magyar Hírlap

Jelentős politikai egyezség előmozdítására törekszik a köztársasági elnök az államadósság és a költségvetési hiány alkotmányos korlátok közé szorítása érdekében. Erre és a szabályokat kikényszerítő szervezet létrehozására most mindkét politikai oldal részéről érzékelhetó a hajlandóság – Sólyom László ezt a Magyar Hírlapnak adott ünnepi interjújábab jelentette be. Az államfő úgy fogalmazott: még ebben a hónapban tárgyalásra hívja a parlamenti pártokat a Sándor-palotába, ezzel támogatva és erősítve a születendőben lévő konszenzust.

Az államfő arról is beszélt, hogy jövő januárjától Schengen éles választóvonalat húz a határon belüli és azon kívül rekedő magyarok között. Sólyom László a délvidéki magyarok számára az állampolgárság könnyített megadását (kettős állapolgárság) tekinti megoldásnak. Ezt határozottan képviselni fogja a rövidesen sorra kerülő államfői találkozón. A kárpátlajai magyarokért elsősorban Brüsszelben kell könnyítéseket kiharcolni – mondta.

Sólyom László bejelentette: novemberben a Magyar Tudományos Akadémián jelentős nemzetközi fórumot rendeznek, amelyre a világ minden részéről jönnek “zöld elnökök”, hogy a jövő nemzedékek iránti felelősségről beszéljenek.

Államiság ünnepének köztársasági elnöki üzenete: az egység, a közös alapok tisztelete és erősítése rendkívül fontos napjainkban – fogalmazott Sólyom László.