Sólyom László nem tett lépéseket a március 15-i zászlófelvonással kapcsolatban

Budapest – A Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) tájékoztatta a vezérkari főnököt és a honvédelmi minisztert arról, hogy Sólyom László a március 15-i zászlófelvonás idején külföldön tartózkodik, de az államfő további lépést nem tett az ünnepség lebonyolításával kapcsolatban, ennek feltételezése csak félreértésen alapulhat – áll a közleményben, amely szombat este jelent meg a hivatal honlapján.

A KEH ezt arra reagálva közölte, hogy hírek szerint az államfő, valamint Szili Katalinházelnök és Gyurcsány Ferencminiszterelnök protokollosztálya között zavart okozott, hogy ki helyettesítse Sólyom László köztársasági elnököt a zászlófelvonáson.

Az alkotmány alapján az államfő átmeneti akadályoztatása esetén az Országgyűléselnöke helyettesíti őt, de – információk szerint – a köztársasági elnök helyettest jelölt ki maga helyett, a miniszterelnököt kérte meg erre a feladatra.

A KEH közleménye szerint a nemzeti lobogó felvonását törvény írja elő a nemzeti ünnepeken, ugyanakkor a jogszabály a kapcsolódó protokolláris eseményeket nem szabályozza.

Az államfő közreműködése a zászlófelvonáson – a díszzászlóalj megtekintése és az engedély megadása a nemzeti lobogó felvonására – nem köztársasági elnöki hatáskör gyakorlása, hanem az államfő személyéhez kapcsolódó protokolláris cselekmény.

Ezért ilyen esetben nem merül fel az Alkotmánynak a köztársasági elnök helyettesítésére vonatkozó rendelkezéseinek alkalmazása. Az államfő protokolláris cselekményeinek helyettesítésére pedig nincs szükség – áll a közleményben.

A KEH közleménye arra nem tér ki, hogy jogértelmezésük szerint ebben az esetben az államfő távollétében ki adhatja meg az engedélyt a nemzeti lobogó felvonására.