Sólyom László nem lesz ott a nemzeti csúcson

Sólyom László nem megy el a szombati nemzeti csúcsra. A köztársasági elnök ezt kedden mondta a Független Hírügynökség tudósítójának Jordániában. Az államfő vasárnap óta tartózkodik a közel-keleti államban, II. Abdallah király meghívására. Sólyom László szerint az állam nem úgy működik, hogy a meghívottak a médiából szereznek először tudomást a miniszterelnök válságkezelő tervéről; a kormányfő egyébként telefonon is megkereste a köztársasági elnököt a nemzeti csúcs miatt, de csak azután, hogy az más forrásból értesült a megbeszélésről.

Sólyom László azzal indokolja döntését, hogy szakmailag alkalmatlannak lát egy ilyen “ad-hoc jelleggel létrehozott testületet” arra, hogy átfogó programot dolgozzon ki a nemzet felemelkedésére. Nem tudni pontosan, hogy ez az intézkedési terv kire nézve lenne kötelező, illetve a résztvevők megfogalmazhatnak-e egyáltalán alternatív javaslatokat – mondta. Ugyanakkor azok, akik részt vesznek majd rajta, semmilyen felhatalmazással nem rendelkeznek ahhoz, hogy bárkire nézve kötelező döntéseket hozzanak – tette hozzá.

A köztársasági elnök szerint ezekben a válságos időkben ragaszkodni kellene az alapjogokhoz, illetve világossá kell tenni, ki milyen felelősséggel bír. A nemzeti csúcs azonban inkább elmossa , mintsem kirajzolja a felelősségi viszonyokat – fogalmazott. Ez már csak azért is gondot jelenthet Sólyom szerint, mivel egyelőre nem tudni, kinek milyen szerepet szán Gyurcsány a találkozón. A meghívottak nincsenek a kellő szakértelem és információ birtokában ahhoz, hogy döntsenek például az euró hazai bevezetéséről, a szociális- illetve önkormányzati rendszer átalakításáról, az oktatás jövőjéről, vagy éppen a pártfinanszírozási rendszer átalakításáról. Ezek olyan kérdések, amelyekről 18 éve nem tud megegyezni az ország. “Nehezen lehet elképzelni, hogy egy nem szakértői testület, egy nem megfelelő szakértői háttérrel ha nem is jogilag, de erkölcsileg jó döntéseket tudna hozni” – fogalmazott az államfő.

Sólyom László hangsúlyozta ugyanakkor, hogy támogatja az egyes szakkérdésekben megfogalmazott alternatív javaslatokat, és sok sikert kívánt annak, aki részt vesz a nemzeti csúcson, illetve érdemi vitaanyagot tár a döntéshozók elé.

A köztársasági elnök elmondta: ezekben a nehéz időkben mindenkinek tennie kell a kötelességét. Ennek megfelelően még kedden kihirdeti Jordániából a Parlamentben hétfőn elfogadott, a betétek biztosításáról szóló törvényt. Sólyom László elmondta azt is: már hétfőn tájékoztatta a kormányfőt, hogy nem megy el a nemzeti csúcsra.