Sólyom László: köteles voltam megvizsgálni a törvényt

Alkotmányossági és politikai szempontból is kötelessége megvizsgálni minden jogszabályt és egyezményt – mondta hétfőn Sólyom László köztársasági elnök azt követően, hogy megfontolásra visszaküldte a Parlamentnek az amerikai vízummentességhez tartozó bűnügyi adatok cseréjéről szóló egyezményt. Sólyom László közölte, az egyezményt ugyan nem találta alkotmányellenesnek, véleménye szerint azonban túlságosan széles körben enged hozzáférést az amerikaiaknak a magyar bűnügyi nyilvántartáshoz. A magyar állampolgárok jogbiztonságát pedig az védi, ha csak a valóban büntetőügyekben szereplők adataihoz lehetne hozzáférni – tette hozzá.

A köztársasági elnök szerint a visszaküldés a vízummentesség hatálybalépését nem veszélyezteti, mert a magyar jogszabályi háttér átalakítása párhuzamosan történhet a megállapodáshoz szükséges további egyezmények megkötésével. Sólyom László szerint néhány hét alatt rendezni kell a bűnügyi nyilvántartás helyzetét.

Az amerikai elnök pénteken jelentette be, hogy a magyar állampolgárok – másik hat ország polgáraival együtt – egy hónap múlva már vízum nélkül utazhatnak az Egyesült Államokba. A jövőben az utazás előtt 72 órával egy internetes kérdőív kitöltésével kell beutazási engedélyt kérni. Fontos, hogy a vízummentesség csak az új, mikrochippel ellátott (bordó) útlevélre érvényes. Akinek régi, kék útiokmánya van, annak továbbra is vízumot kell kérnie. Szintén hagyományos beutazási engedélyre lesz szüksége annak, akinek elutasították az internetes kérelmét.