Sólyom László Jordániában

II. Abdallah király meghívására vasárnap koraeste Jordániába érkezett Sólyom László. A magyar államfő a király tavalyi, budapesti látogatását viszonozza. A rendszerváltás óta magyar államfő még nem járt a közel-keleti országban.

A magyar államfő három napos, hivatalos látogatásán Ammanban találkozik II. Abdallah királlyal, a jordán törvényhozás mindkét házának vezetőjével és a miniszterelnökkel. Előreláthatólag megbeszéléseket folytatnak a két ország rohamosan fejlődő gazdasági kapcsolatairól, kulturális és oktatási programokról, és bizonyosan szó lesz a közel-keleti helyzetről.

Jordánia hagyományosan Nyugat-barát politikát folytató, mérsékelt arab állam. Legjelentősebb gazdasági és plitikai partnere az Egyesült Államok, Európában pedig a hasimita királyságot egykor létrehozó Nagy-Britannia és Franciaország. Jordánia egyre nagyobb jelentőséget tulajdonít az Európai Uniónak, azon belül is az újonnan csatlakozott tagállamoknak, köztük Magyarországnak. A két ország kereskedelmi kapcsolatai rohamosan fejlődnek: 2006-ban még csupán 90 millió dollárt tettek ki, mára azonban a kereskedlmi forgalom megduplázódott. Több mint 170 millió dolláros kivitelünkkel Jordánia a térségben az ötödik legfontosabb partnere Magyarországnak. A kivitel legnagyobb része gépipari és élelmiszeripari termékek.

Sólyom László mostani látogatásán mindössze egy külügyi egyezményt ír alá a két külügyminisztérium képviselője, de az államfő minden bizonnyal szóba hozza annak az akcióprogramnak a végrehajtását, amelyet Magyarország januárban adott át a hasimita királyság képviselőjének. Ebben a két ország jövőbeni lehetésges közös gazdasági, kereskedelmi, kulturális és környezetvédlmi terveit foglalták pontokba.