Sólyom László Jordániában: "elvárják a jelenlétünket" a világban

Jordán logisztikai központ létesítéséről állapodott meg a magyar államfő Ammanban. Sólyom László hétfő délelőtt tárgyalt II. Abdallah királlyal a Basmann-palotában. A megbeszélésen szó esett az oktatási, kulturális, gazdasági kapcsolatok fejlesztéséről is.

A tárgyalás után Sólyom László elmondta: megegyeztek abban, hogy Magyarországon logisztikai központot építenek majd, amely a jordán áruk elosztását segíti az Európai Unió felé. Cserébe ezért Jordánia gyümölcsöt és mezőgazdasági termékeket szállít Magyarországra, ami elsősorban télen segítheti az ország ellátását. Szó esett arról, hogy ismét fel kell újítani a két ország oktatási együttműködését, különös tekintettel a kölcsönös ösztöndíj-programokra. A király és a magyar államfő megállapodott abban is, hogy magyar kulturális hetet rendeznek a közeljövőben Ammanban és jordán kulturális hetet Budapesten.

Sólyom László a megbeszélések végén hangsúlyozta: ismét bebizonyosodott, hogy Magyarországnak nemcsak az Európai Unióra és az Amerikai Egyesült Államokra kell koncentrálnia. Fontos, hogy a magyar diplomácia visszatérjen a tágabb világba, és ezt a törekvést segítette a korábbi afrikai, dél-amerikai majd a mostani jordán látogatás is. Az államfő hozzátette, hogy ezen a tárgyaláson is érződött: “elvárják a jelenlétünket ebben a térségben is”.