Sólyom László: Esterházy János rehabilitációja az egész magyarság ügye

Esterházy János erkölcsi-politikai rehabilitációja az egész magyarság ügye – mondta Sólyom László köztársasági elnök csütörtökön Budapesten. Az államfő ezt a szlovákiai magyar politikus halálának ötvenedik évfordulóján rendezett konferencián mondta az MTA Történelemtudományi Intézetében.

Esterházy Jánosnak elvei voltak, szilárd erkölcse, és ezekből soha nem engedett – mondta Sólyom László köztársasági elnök a II. világháború után háborús bűnösként halálra, majd életfogytiglani börtönre ítélt politikusról. A szlovákiai magyar politikus kitartott küldetése mellett, hogy a felvidéki magyarság szószólója legyen, de képviselte a lengyelek, a ruténok és a zsidók ügyét is, ő volt az egyetlen, aki a parlamentben a zsidók deportálása ellen szavazott.

Az államfő hangsúlyozta, Esterházy János kiállt a kisebbségi jogokért, de ugyanakkor úgy vélte, a szlovákok és a magyarok együttélése történelemi adottság, közös a sorsuk, amit vállalni kell. Sólyom László hangsúlyozta, törekedni kell arra, hogy Esterházy János erkölcsi és jogi rehabilitációja is megtörténjen.

Csáky Pál, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártja elnöke elmondta, két lehetőség van a rehabilitációra, vagy a szlovák parlament vizsgálja felül a népbíróságról szóló törvényeket, vagy alkotnak egy Esterházyt törvényt.

A konferencián jelen volt Esterházy János lánya, Esterházy-Malfatti Alice is.