Sólyom László Erdélyben – Szórványvidékre látogatott és hegyet mászott

A nemzet egységét szimbolizáló gesztusnak nevezte Sólyom László államfő, hogy Erdélybe látogatott a 48-as forradalom és szabadságharc ünnepén. A magyar köztársasági elnök
Petőfi emlékművet koszorúzott, papneveldébe látogatott és hegyet is mászott kedden.

“Azért jöttem Erdélybe, hogy együtt ünnepeljük március 15-ét. Ez egy szimbolikus gesztus, amellyel a nemzet egységét szeretném kifejezni. Ezzel szeretnék a magyar alkotmány ama kötelezettségének is eleget tenni, miszerint az anyaország felelőséggel tartozik a határon túli nemzetrészekért” – mondta Sólyom László kedden a Segesvár közelében levő Fehéregyházán, ahol Petőfi Sándor emlékművét koszorúzta meg. Történeti források szerint ott halt meg a költő 1849-ben.

A köztársasági elnök a gyulafehérvári római-katolikus papneveldébe valamint a nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégiumba is ellátogatott. A két intézményt őrtornyoknak nevezte, melyek a túlnyomó román többségben is őrzik az évszázados hagyományokat.

A köztársasági elnök Nagyenyedről a 20 kilométerre lévő Torockóra látogatott. A helység az építészeti örökségéről híres, műemléképületeit a Budapest V. kerületi önkormányzatának segítségével újították fel.

Az államfő látogatása utolsó megállójánál megmászta a Székelykövet is, a Torockói-hegység egy kimagasló sziklatömbjét – ami másfél órás igen megerőltető túra.

Esti programjában az Europa Nostra-díjas faluközpont szerepel, majd pedig egy találkozó Böjte Csaba ferences rendi szerzetessel, valamint az általa vezetett torockói árvaházban lakó gyerekekkel.