Sólyom László az uniós bővítésről beszélt a görög államfővel

Mind a kétoldalú kérdésekben, mind az Unió jövőjét illetően azonos álláspontot képviselnek a magyarok és a görögök. A politikai kapcsolatok kiválóak, mindössze a gazdasági kapcsolatok erősítésén kell még munkálkodni – hangzott el Sólyom László köztársasági elnök és Karolosz Papuliasz görög államfő megbeszélése után kedden a Sándor-palotában.

Romániát és Bulgáriát uniós csatlakozása után is figyelni kell. Horvátország felkészültsége előrehaladott, remélhetőleg mielőbb uniós tag lesz – hangsúlyozta a magyar államfő. Sólyom László szerint Törökország előtt is nyitva áll az uniós perspektíva, ha minden feltételt teljesít, de ezek közé tartozik, hogy Ciprust nem diszkriminálhatja. A görög államfő egyetértett abban, hogy Horvátországban megérett a helyzet az integrációra. A stabilitás érdekében a nyugat-balkáni országoknak mihamarabb csatlakozniuk kell az Unióhoz – tette hozzá.

A koszovói kérdés fontosságát mindketten hangsúlyozták. Sólyom László kiemelte, hogy a helyzet megoldása nem vezethet a szerb nacionalizmus megerősödéshez, Karolosz Papuliasz pedig megismételte: mindkét oldal számára elfogadható megoldást kell találni, hogy elkerüljék a drámai végkifejletet.

Sólyom László szerint a környezetvédelem az Unió jövőbeli súlypontja kell, hogy legyen, ezért örömmel nyugtázta a görög államfő elkötelezettségét az ügyben. Karolosz Papuliasz remélhetőleg az MTA-n ősszel megrendezendő World Science Fórumon is részt vesz, amelyben a jövő nemzedéke iránti felelősségről lesz szó – mondta a köztársasági elnök. Karolosz Papulosz megköszönte a magyar állam erőfeszítéseit a görög menekültek befogadásáért, és görögországi látogatásra invitálta a magyar államfőt.

A görög államfő kedden délután találkozik Szili Katalinnal, az Országgyűlés elnökével és Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel is. Szerdán Demszky Gábor főpolgármesternél tesz látogatást, majd szállásán fogadja Kuncze Gábort, az SZDSZ elnökét, Orbán Viktort, a Fidesz elnökét és Semjén Zsoltot, a KDNP elnökét. Karolosz Papuliasz programja csütörtökön ér véget, miután meglátogatta a Herendi Porcelánmanufaktúrát és a keszthelyi Festetics Kastélyt.