Sólyom László: a nemzeti egység a legfontosabb

Sólyom László szerint az októberi forradalom egyik nagy ajándéka a nemzeti egység volt. Ez az örökség a legfontosabb, ha ’56 tanulságairól és folytatásáról beszélnek – mondta a köztársasági elnök a szabadságharc 52. évfordulója alkalmából rendezett műegyetemi ünnepségen szerdán. Az államfő beszédében hangsúlyozta: a nemzeti egységre nagy szükség van, de türelmesnek kell lenni. “Az igazi nemzeti ünnepet lassan, akár már az új nemzedékek idején érleli csak meg a nemzet. De minden őszinte ünnepléssel, minden tanulság levonásával hozzáteszünk valamit ehhez” – mondta Sólyom László.

A köztársasági elnök szerint annak idején az érzés és akarat alapját olyan közös értékek képezték, mint a nemzeti függetlenség, a személyes szabadság és az alapvető jogok. Ezek az alapok azonban nem lehetnek önkényesen kiválasztottak: az emberek csalhatatlanok ugyanis abban, hogy mikor hiteles a nagy, közös értékekre való hivatkozás – fogalmazott Sólyom László. “Megérzik, vajon az egységre hívó célkitűzés beleilleszkedik-e azoknak az eseményeknek és tapasztalatoknak a sorába, amelyek ezeknek az alapvető értékeknek a tartalmát adják” – tette hozzá.

Az államfő szerint minden gondolkodás, illetve vizsgálat meghozza a maga gyümölcsét. “Mindig találhatunk 56-ból olyan tanulságot, amely segít napjaink választásában és döntéseiben, akár a nemzet egységéről, akár az utóbbi 20 év történetéről van szó” – mondta.

Sólyom László harmadszor ünnepelte az 1956-os forradalmat a Műegyetemen. Beszédében szólt azokhoz is, akik 52 évvel ezelőtt ezen a helyen fogalmazták meg 14 pontjukat, és innen indultak arra a tüntetésre, amelyből kinőtt a forradalom. Külön köszöntötte az 56-osokat, majd örömét fejezte ki, hogy csütörtök este Csíkszeredában találkozhat olyan elítéltekkel, akiket a forradalommal való együttérzésük miatt börtönre ítéltek, és kitüntetéseket adhat át nekik.