Sólyom a kampányévek ellen

Sólyom László
Sólyom László
Az államfő azt szeretné, hogy véget érjen a politikai ciklusok szerinti megszorítások és “gyeplőlazítások” sora.

Sólyom László köztársasági elnök a parlamenti pártok képviselőivel tárgyalt a költségvetési szabályok megújításáról. A vita egyelőre nem hozott eredményt.

Sólyom László célja egy olyan megállapodás létrejötte, ami biztosítja a költségvetés tervezésének kiszámíthatóságát, hogy véget érjen a politikai ciklusok szerinti megszorítások és “gyeplőlazítások” sora, és ehhez a célhoz megfelelő eszközöket rendeljen az Országgyűlés.

Első nekifutás
Az elnöki hivatal korábban hangsúlyozta, hogy az államfő nem kíván szakmai álláspontot elfoglalni azzal kapcsolatban, mit tartalmazzanak ezek a szabályok. Hivatali források szerint a köztársasági elnök azt akarja elérni, hogy a tárgyalóasztaltól felállva egyik fél se léphessen vissza a megállapodástól.

Nos, úgy tűnik az államfő reményei egyelőre nem teljesülnek: nem hozott egyetértést a vita. Az MSZP, az SZDSZ és a KDNP egyetért abban, hogy egy független költségvetési hivatalt hozzanak létre, az MDF viszont nem támogatta a javaslatot.

Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője és Gusztos Péter, az SZDSZ képviselőcsoportjának helyettes vezetője közölte: szükségesnek tartják egy független intézmény létrehozását, amely tájékoztatja a parlamentet és a közvéleményt a költségvetési tervszámok realitásáról. Semjén Zsolt, a KDNP elnök-frakcióvezetője azt mondta: pártja szerint akkor van a testületnek igazán értelme, ha annak “megállító”, azaz vétójoga van.

Tiszta Kezeket akarnak
Herényi Károly
, az MDF frakcióvezetője elmondta: pártja nem támogatja egy új hivatal felállítását, mert elégséges a jelenlegi törvények alkalmazása és betartása, illetve az Állami Számvevőszék megerősítése. “Semmiféle garancia nincs arra, hogy ha egy új hivatalt létrehozunk, és arra nagyon sok pénzt költünk, akkor annak a hivatalnak az észrevételeit, javaslatait, utasításait betartjuk” – jelentette ki. Az MDF fontosnak tartaná erősíteni az ÁSZ működésének törvényi feltételeit. Herényi Károly közölte: ha már új hivatal felállításáról van szó, akkor az csak a Tiszta Kezek Hivatala lehetne.

Kapcsolódó cikkek:További hírek a Magyarország kategóriából

Sporthírek