Sólyom: a bővítésnél a kisebbségekre is oda kell figyelni

Európa egyesítése hosszú távon garancia arra, hogy béke legyen a kontinensen. A balkáni folyamatok alapján azonban egyértelmű, hogy a stabilitást csak kollektív kisebbségi jogok biztosításával lehet elérni – mondta Sólyom László köztársasági elnök a római szerződés 50. évfordulója alkalmából tartott konferencián csütörtökön, Budapesten, az Olasz Kultúrintézetben.

Az alapvető emberi jogok védelme minden állam feladata, de ha a bűnüldözés illetve a biztonsági megfontolások túlsúlyba kerülnek, az akár az európai integrációt is veszélyeztetheti. Magyarország ezért kiáll a szólásszabadság ás a személyes adatok védelme mellett az Európai Unióban – hangsúlyozta a magyar államfő.

Szlovákia és Románia csatlakozásával 2 és félmillió ott élő magyar is részese az Unió közösségének. Az ő kulturális identitásuk megőrzése fontos feladat az EU-ban; szerencsére számos tagország jó példát mutat arra, hogyan lehet megőrizni Európa sokszínűségét – fogalmazott Sólyom László. Ennek fényében a berlini nyilatkozat csak a nyelvi és kulturális eltérésekre tér ki, a kisebbségek védelme nem kap kellő hangsúlyt benne – tette hozzá.