Soltész Miklós: nem elég csak szállást és élelmet adni a hajléktalanoknak

Kecskemét, 2012. május 3., csütörtök (MTI) – Nem elég csak közösségi szállást nyújtani, illetve élelmet és ruhát adni a hajléktalanoknak, meg kell próbálni munkához juttatni őket, hogy visszaléphessenek abba a világba, amelyből kikerültek – mondta Soltész Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkára csütörtökön Kecskeméten az MTI-nek.

“Ha nem próbáljuk meg őket abban segíteni, hogy munkahelyhez jussanak, amelyből van visszalépés abba a világba, amelyből kikerültek, akkor csak félmunkát végeztünk” – hangsúlyozta az államtitkár a Kecskeméti Komplex Hajléktalanellátó és Rehabilitációs Központ átadásának egyéves évfordulója alkalmából tartott ünnepségen.

Soltész Miklós emlékeztetett arra: korábban sokszor előfordult, hogy erőszakos volt a hajléktalanok fellépése, s ennek következményeként a társadalomban csökkent a szolidaritás. Ezen próbáltunk az elmúlt két évben több szempontból is változtatni – hangsúlyozta az államtitkár.

“Ki kell mondani nyugodtan és bátran, hogy van olyan élethelyzet, és vannak olyan szituációk, amikor az államnak, az önkormányzatoknak sokkal keményebben és szigorúbban kell fellépniük, akár a közterületek rendje, tisztasága érdekében” – fogalmazott.

Az államtitkár az elmúlt két év eredményének értékelte, hogy az Új Széchenyi Terven belül a foglalkoztatást, a lakhatást és a munkába lépéshez szükséges képzést segítő pályázatokat írtak ki, amelyekre több mint 1,1 milliárd forint összegben érkeztek már pályázatok. Példaként említette a kecskeméti központ mellett a szombathelyit is, ahol szintén sokat tesznek azért, hogy komplexebb legyen a hajléktalanellátás.

Soltész Miklós hangsúlyozta: kimutatható eredmény, hogy a sokak által sok tízezresre becsült hajléktalan létszám a leghidegebb téli hónapban alig haladta meg a nyolc ezret. Persze ez a szám is nagyon magas – tette hozzá.

Kecskeméten 2011-ben nyílt meg a Magyar Máltai Szeretetszolgálat egyesület kecskeméti csoportja működtetésében a Komplex Hajléktalanellátó és Rehabilitációs Központ. Jelenleg 25 hajléktalan ember lakhatását biztosítják, illetve olyan képzésben részesülnek, amellyel gyógynövénygyűjtő és -termesztő szakmát szerezhetnek.

– MTI –