Sokszor nem látjuk meg azt, ami nyilvánvaló

Miskolc – Az eltűnésekben viszonzatlan szerelem éppúgy ok lehet, mint egy nagyfokú elkeseredettség.

Több üzenete is lehet annak, ha valaki úgy dönt, hogy ”eltűnik”.

– Legtöbbször a nagyfokú mellőzöttség érzése dolgozik ezekben az embereknek, többnyire kamaszokban – nyilatkozta az Észak-Magyarországnak Tóthné Haris Katalin iskolapszichológus. – Ez nem csak azokra vonatkozik, akik nem élnek normális családi körülmények között, hanem éppen ellenkezőleg: azokra is, akik rendezett körülmények között élnek.

Ha a gyerek kimarad…

Azt, hogy valaki elmegy otthonról és nem ad magáról életjelet a szakember szerint kiválthatja egy plátói, viszonzatlan szerelem éppúgy, mint egy nagyfokú elkeseredettség például annak kapcsán, hogy valamit nem tud megoldani. Ez lehet a családon belüli, életvezetési probléma, vagy tanulással kapcsolatos gond. Ezzel igyekszik jelezni, hogy „figyeljetek rám!”

– Mielőtt úgy dönt valaki, hogy elmegy otthonról, előtte hosszabb ideig bizonyosan feszültségben él – fogalmazott Tóthné Haris Katalin. – Ennek egy úgymond csendesebb formája a kamaszoknál az, ha a gyerek kimarad estére, nem megy haza időre, ám nem bulizni megy a barátokkal, hanem kivonul a szokásos közegéből és magányra vágyik. Ekkor egyedül próbálják megoldani a gondjaikat.

Megtudtuk azt is, hogy ha a szülő látja is a változást a gyermekén, a gyerek nem minden esetben vállalja fel a segítséget és rossz esetben a kamasz még jobban bezárkózhat.

Megoldás lehet, hogy szülő és gyermeke együtt keresnek fel egy pszichológus szakembert, hogy közösen találjanak kiutat.

– Aki nem akarja, hogy segítsenek neki, azzal nehéz eredményeket elérni – tette hozzá a miskolci iskolapszichológus, aki hangsúlyozta azt is, hogy mi, felnőttek is el vagyunk foglalva a saját problémáinkkal és bizony sokszor nem látjuk meg azt, ami nyilvánvaló.

ÉM-JLI