Sokszor mesélnek nekünk a számok

Tavaly alig több mint két ember élt egy lakásban hazánkban
Tavaly alig több mint két ember élt egy lakásban hazánkban
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – Hol jut a legtöbb és a legkevesebb lakás egy emberre Magyarországon?

A hazai lakásállomány és a népesség arányában 226 fő volt tavaly a 100 lakásra jutó népesség, olvashattuk a portfolio.hu portálon. Tehát alig több mint két ember élt egy lakásban Magyarországon.

A statisztikák alapján Budapesten ugyanez a szám mindössze 192 volt. Érdekessége a dolognak, hogy ha a tulajdonosi struktúra is teljesen egyenlően alakulna a társadalomban, akkor a számok alapján egy 4 fős családra két lakóingatlannak kellene jutnia. Nyilvánvalóan látjuk, hogy nem ez a helyzet, így a népesség és a lakásállomány aránya inkább egyfajta érzékeltetésre lehet jó, hogy tudjuk, fele akkora a lakásállományunk, mint amekkora a hazai népesség.

Összehasonlítás

Egész Magyarországot nézve 2,26 fő jutott egy lakóingatlanra a KSH 2016-os adatai alapján, míg ez a szám Budapesten csupán 1,92 volt. Az ország járásait összehasonlítva az első 5 területen, ahol a legkevesebb lakos jut egy lakóházra, a 2 főt sem éri el ez a szám.

Ezek közül a Bács-Kiskun megyei Jánoshalma járásban a legkevesebb, 1,84 az egy lakóingatlanra jutó lakosságszám, amely egyben azt is jelenti, hogy 1000 helyi lakos után 544 ingatlan volt bejegyezve ebben a járásban. Itt jut tehát a legtöbb ingatlan egy lakosra. Ugyanebben az összehasonlításban a Hajdú-Bihar megyei Hajdúhadházi járásban jegyezték fel a legtöbb, egy lakóingatlanra jutó lakosságszámot, amely 2,83 volt. Ez egyben azt is jelenti, hogy a járásokat összehasonlítva itt volt 1000 fő után a legkevesebb ingatlan, pontosan 353.

HBN