Sokszínű évadot zárnak a miskolci szimfonikusok

Akt.:
Miskolc (MTI) – Koncertekben gazdag és sokszínű évadot zár a Miskolci Szimfonikus Zenekar – értékelt Szabó Péter, az együttes igazgatója a hagyományos évadzáró társulati ülésen pénteken.

“A válság és a nehéz anyagi helyzet ellenére nincs okunk szomorkodni, hiszen mind a közönség, mind a szakma nagyra értékelte az elmúlt évad miskolci koncertkínálatát. A Miskolci Szimfonikus Zenekar az idei évadban 70 koncertet adott, 2011-ben eddig több mint 14 ezren látogatták fellépéseinket, tavaly a teljes év alatt 32 ezer néző volt” – sorolta Szabó Péter.

Mint elhangzott, a komolyzene kedvelői ismét a Mesterbérlet, a Népszerű Zenei Esték bérlet és a Szezonbérlet kínálatából választhattak, de a bérletes előadásokon kívül számos egyedi műsor is színesítette az évadot. A klasszikus zenét és a dzsesszt ötvöző “klazz” koncerteken a Klazz Brothers és a Bolyki Brothers lépett fel különleges produkciókban az együttessel.

A legkisebbeket a már jól ismert Játsszunk zenét a Szimfonikusokkal gyerekkoncert-sorozattal szólították meg, a tehetséges fiatal francia karmestereknek pedig gálahangversenyen adott bemutatkozási lehetőséget a zenekar. Volt karácsonyi, újévi, húsvéti koncert, valamint promenád és ifjúsági koncert is. Emlékezetes esemény volt a Ghymes zenekar februári koncertje, amelyen szimfonikus köntösben hangzottak el a Kossuth-díjas Szarka fivérek dalai – fejtette ki Szabó Péter.

Az igazgató arról is szólt, hogy olyan világhírű művészek látogattak Miskolcra, mint Patricia Kopatchinskaja hegedűművésznő, En Shao karmester, Marco Balderi, Cristina Park, Vadim Chaimovich, a hazai művészek közül Hamar Zsolt, Jandó Jenő, Mérei Tamás és még sokan mások. A zenekar az elmúlt évad során is számos alkalommal koncertezett a határokon túl, például a németországi Aschaffenburgban, a lengyelországi Rzeszówban, és még a zenekar előtt áll a júliusi bayreuth-i turné, amelyen az idei operafesztivál egyik sikeres művét, Liszt Ferenc Don Sanche című operáját adják elő.

Szabó Péter beszámolt a Magyar Rákellenes Liga javára rendezett jótékonysági koncertről is, amelynek jóvoltából egy vér- és folyadékmelegítő készüléket adományozhattak a Borsod megyei kórház számára.

Az elmúlt évad során a zenekar két CD felvételt készített, közülük a Dohnányi Ernő ritkaságnak számító műveit tartalmazó lemez már meg is jelent a Hungaroton gondozásában 2011 elején. A jövő évad kínálatáról az igazgató annyit árult el, hogy elfogadta a zenekar meghívását Lilya Zilberstein, akit napjaink egyik legjelentősebb zongoristájaként tart számon a nemzetközi zenei világ, a zenekart pedig Oliver von Dohnányi és Aldo Sisillo is vezényli majd a jövő évad során.

A következő évad különlegessége lesz a Művészetek Háza ötéves születésnapjára rendezendő programsorozat is.

– MTI –