Helyi közélet

2017.01.10. 16:33

Mester és tanítvány egyetlen kiállításon. Vannak-e közös pontok?

Miskolc - Március 5-éig látható Homonna György és Gál Klaudia közös kiállítása a Miskolci Galériában.

Miskolc - Március 5-éig látható Homonna György és Gál Klaudia közös kiállítása a Miskolci Galériában.

Mester és tanítványa: ez a címe a Miskolci Galéria kiállítássorozatának, amely során együtt, egy tárlaton mutatkozik be művésztanár és tanítványa.

A tanár úr megmutatta, milyen irányba kell elmozdulnom. Gál Klaudia

Ez alkalommal Homonna György festőművész, az Avasi Gimnázium rajztanára és Gál Klaudia tervezőgrafikus munkái láthatók egyszerre a galéria Petró-házában – a ma délután 5 órai megnyitótól egészen március elejéig.

Homonna Györggyel hétfőn a kiállítás rendezésén találkozunk. Klaudiával később tudunk beszélni: nemrég érkezett Dániából, hamarosan utazik vissza.

Nézzük a képeket, az egymás melletti festményeket és a grafikai munkákat.

– Most nem én vagyok a lényeg, hanem Klaudia – hárítja a tanár a kérdést, ami az ő munkáira vonatkozna, csak annyit jegyez meg, hogy a nagyon leegyszerűsítés felé halad.

Kérdezzük, van-e közös pont Klaudia és az ő alkotásaiban. Homonna György megjegyzi, nagyon is, úgy érzi, tanult, tanulna tőle, mert szerinte amely tanár nem tanul a tanítványaitól, az rossz tanár. Klaudia fő területe a kiadványszerkesztés, hiszen tervezőgrafikus, neki pedig a festészet mellett ugyanez a terület is a szíve csücske.

– Klaudia mindig friss, mindig tele van ötletekkel. Ezt a frissességet szeretném tőle eltanulni, ha egyáltalán el lehet – mondja.

Mindenki kedves neki

Megtudjuk, a galéria Mester és tanítványok sorozatát 2013-ban Homonna György indította, akkor Flich Zoltán tanítványával állított ki. Most, amikor az újabb kiállításra kérték fel, kicsit gondban volt, hogy kit válasszon.

– Mindenki kedves nekem, nagyon sokan megérdemelnék – mondja. Végül több okból is döntött Gaál Klaudia mellett.

– Sok-sok tanítványom van, akik megtalálták az útjukat – magyarázza, ám Zoli és Klaudia még a pályájuk elején tartanak. Gondolta, egyfajta indítás is lehet egy ilyen kiállítás. A másik ok a tervező­grafika, de legfőképp a színvonal szól a fiatal lány mellett, amit képvisel.

– Kitartás, komoly hozzáállás jellemzi – méltatja tanítványát a tanár. Meséli, jól emlékszik az első alkalomra, amikor felfigyelt a 15 éves lányra. Úgy ült az első órán a rajzbakon, hogy a lábát is felhúzta. Ettől kezdve a fél életét a rajzteremben töltötte, pedig még csak nem is volt rajz szakos.

– Utólag már könnyen mondhatom, hogy éreztem, ha elindítom egy versenyen, akkor biztos, hogy nyerni fog. És az majdnem mindig így is volt. Amolyan versenyző típus.

Amire büszke

Együtt nézegetjük még a már falra helyezett alkotásokat, és a tanár felfedez néhány további közös pontot közte és a tanítványa között, de mint mondja, jó, ha nincs sok, hiszen nem jó, ha egy tanár „rátelepszik” a diákjára.

Egy dologra azonban nagyon büszke. Klaudia már egri főiskolásként megnyerte az Országos Tudományos Diákköri Konferencia versenyt (OTDK) tervezőgrafika szekcióban, a pályaműve egy könyv tipográfiája volt, ugyanazé, amit korábban ő készített…

Klaudia egyébként 2012-ben érettségizett, utána Egerben tanult tovább, no de erről beszéljen már ő maga.

Úgy éreztem, ha elindítom egy versenyen, biztos nyerni fog. Homonna György

– A múltkoriban felhívott a tanár úr, hogy van-e kedvem vele közös kiállítást rendezni. Ez hatalmas megtiszteltetés, egyből igent mondtam. Alig egy hónapja volt, most pedig itt a közös megnyitó – kezdi.

Megtudjuk, angol két tan­nyelvű tagozatos volt az Avasiban, de közben Homonna György művészeti szakkörébe is eljárt.

A nyelvet választotta

– Nagy dilemma volt nyolcadikosként, hogy az angolt vagy a rajz tagozatot válasszam-e. A tanár úr megpróbált ugyan rábeszélni a rajzra, amikor általános iskolásként az előkészítőre jártam a gimnáziumba, de én a nyelvet választottam. Úgy gondoltam, amellett még tanulhatom a rajzot, de a rajz mellett nem tanulhatom magas szinten az angolt. Jól döntöttem, hiszen így a gimnázium végére meglett a felsőfokúm, aminek nagyon is hasznát veszem.

Az biztos, hogy valóban sok időt töltött a rajzzal. Az érettségi után az egri Eszterházy Károly Főiskolára jelentkezett (ma már egyetem) elektronikus ábrázolás szakra.

– Abban, hogy jó helyre kerültem, nagy szerepe van Homonna tanár úrnak – meséli Klaudia. – A tervezőgrafikához ugyanis nem csak jó rajzkészség kell. A tanár úr pedig megmutatta, milyen irányba kell elmozdulnom. Jó feladatokat kaptam tőle, a felvéte­lire készülvén pedig segített, hogy mely képeket rakjam a mappámba.

Klaudia úgy érzi, szuper időszak volt az életében a főiskola, nagyon sokat adott, hogy a választott szakmájában megtalálja a helyét. A diploma megszerzése után ugyanis kiment Dániába, Koppenhágába, ahol egy másfél éves tervezőgrafikus-kurzuson vett részt, most januártól pedig már ott dolgozik.

– A képzés részeként gyakorlat is van. Nekem olyan jó céget sikerült választanom, hogy a végén állást ajánlottak, tervezőgrafika, infografika, adatvizualizáció lesz a feladatom.

Fontos versenyek

A kiállítás? Az Egerben készült képei kerültek a falra – a Dániában készültek inkább az üzleti képzés

részei. A főiskola nagy szabadságot adott, magyarázza, megengedte, hogy nagy élvezettel vágjon bele az ember a kapott feladatba.

Említjük, Homonna tanár úr azt mondta, hogy amilyen versenyen elindult, azt meg is nyerte…

– Azért ez enyhe túlzás – nevet a fiatal lány. – Az OKTV-n (Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny – a szerk.) rajzból indultam, igaz, nem tagozatosként az országos hetedik helyig jutottam el. A legbüszkébb mégis arra vagyok, amiről a tanár úr is beszélt: az OTDK-n elért első helyre.

Ő is mesél a „közös pontról”: az angol nyelvű történelem tankönyvet két avasis tanárnő írta, ezt a könyvet szerkesztette Homonna György. Klaudia már egri főiskolásként kitalált egy vizuális tanulási rendszert, erről szerette volna írni a dolgozatát. Ahhoz, hogy bemutassa elképzeléseit, jónak találta az említett tankönyvet, így elkérte volt tanárától. Aki boldogan adta oda.

A kiállításról

Folytatódik a Miskolci Galéria Mester és tanítványa sorozata. 2017. január 10., kedd 17 órától a Petró-házban (Miskolc, Hunyadi u. 12.) Homonna György és Gál Klaudia közös kiállítása nyílik. Moderátor: Kákóczki András. A megnyitón közreműködik: Kovács Kristóf és Czégény Miklós (gitár). A kiállítás március 5-ig látogatható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában