Sokkal több a HIV-fertőzött az országban – de felvilágosító kampányra nincs pénz – RTL Klub

Az idén eddig összesen 43 új HIV-fertőzött jelentkezett a Szent László Kórházban kezelésre. Ez az eddigieknél jóval magasabb szám, az elmúlt években ugyanis félévente csupán 20-30 beteget kezdtek ápolni. A megelőzéssel foglalkozó civil szervezetek közben azt mondják, nem kapnak elég állami támogatást, illetve felvilágosító kampányra is szükség lenne – számolt be az RTL Klub Híradója.

Az Anonim AIDS Tanácsadó Szolgálat egyik orvosa azt mondja, minden héten találnak HIV pozitív mintát. Balogh Attila szerint az utóbbi két hónapban egyre többen jönnek, és egyre több a fertőzött. A teszt pedig drágul, így egyre kevesebbre elég a pénz – amely amúgy is csak a költségek felét fedezi.

Április végén 1370 HIV-fertőzöttet tartottak nyilván az országban. A szakemberek szerint átfogó felvilágosító kampányra lenne szükség. Az Országos Egészségfejlesztési Intézet (OEFI) vezetője azonban azt mondta, erre sincs pénz. Viszont amit tudnak, megtesznek. Például tanárokat képeztek ki a felvilágosításra – már azok közül, akit elenged a főnöke. Volt olyan általános iskolai igazgató, aki közölte, hogy nem enged el egyetlen tanárt sem, mert az ő iskolájában a gyerekek nem foglalkoznak a szexszel – mondta Gábor Edina, az OEFI igazgatója.

A társadalmi szemléletváltás érdekében szeptember 3-án jótékonysági előadást tartanak a Thália színházban. A Hat hét, hat tánc című darabnak Kulka János és Vári Éva a főszereplői. A teljes bevételt az Anonim AIDS Tanácsadó Szolgálat kapja meg.Sporthírek