Sokfelé várják már az útfelújításokat

Rég várják a Cserépváralja felé vezető út felújítását
Rég várják a Cserépváralja felé vezető út felújítását - © Fotó: Tóth Balázs
Borsod-Abaúj-Zemplén megye – Több száz millió forintból számos problémás útszakasz felújítása kezdődhet meg idén a megye déli részén.

Mikesz Csaba, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. üzemeltetési igazgatója elmondta, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programból Mezőkövesd környékén is lesznek felújítások. Megemlítette a mezőkeresztesi beruházást, ahol az autópálya-csomóponttól egészen a vasúti átjárón túli részig új burkolat készül. De újraaszfaltozzák a Cserépfalu és Bükkzsérc közötti, az eddigi felújításokból kimaradt részt.

– Borsodivánka, Négyes, Tiszavalk, Tiszabábolna és Tiszadorogma között nagyon rossz az út, ott több szakasz is megújul. A megyében majd 3 milliárd forint lesz az utakra, természetesen ennél sokkal több útszakasz minősége javul. Most készítünk elő egy újabb országos, százmilliárdos programot – árulta el az igazgató.

Mint mondta, a kivitelezésre kiírt közbeszerzések most zárulnak, ezután folyamatosan kezdődnek a munkák, s folyamatosan haladnak előre. Lesznek szakaszok, amelyek nem biztos, hogy idén megvalósulnak, a munkát az időjárás is befolyásolja.

Kitért arra, hogy Mezőkövesden egy körforgalom is épül, amelynek több ága ugyan közútkezelői fenntartású, de az önkormányzat a beruházó, az ő feladatuk a terveztetés is. A közútkezelő konzorciumi tag a fejlesztésben.

Évtizedekkel ezelőtt

Lesz útelújítás Cserépváralja és Tard között is, amelyet a helyiek már nagyon várnak.

– Tard végétől egészen Cserépváralja közepéig újítják föl az utat, addig fenntartó a Magyar Közút. Tervezés alatt van a beruházás, ha minden jól megy, augusztusban, szeptemberben lesz aszfaltozás – mondta megújulásáról Dávid Zoltán polgármester, aki szerint talán negyven éve volt utoljára felújítva a mára nagyon tönkrement útszakasz.

– ÉM-TB –