Helyi közélet

2015.05.15. 08:00

Nézőpont: Ha én

<em>Szeretne ön is leggazdagabb magyar lenni? Hol a titok?</em> <strong>Bujdos Attila írása</strong>.

Szeretne ön is leggazdagabb magyar lenni? Hol a titok? Bujdos Attila írása.

Kinyomtatták, kik a leggazdagabb magyarok, most már mindenki tudja, mihez tartsa magát.

Az információ ott billeg valahol az érdekes és a fontos hírek határán.

Hasznos tudás lehet például, ha valaki részesedést remélne a mások jólétéből, van kinek ajánlatokat tenni. Van kitől kérni. Az tud adni egyébként, akinek van miből, és ez tényszerűen mindenképpen megemlíthető egy amúgy nem túl tehetős társadalom gazdagjaival összefüggésben is.

És nemcsak úgy, hogy kevés a gazdag, sok a szegény, vagy úgy, hogy mérhetetlenül nagy a távolság a társadalom végletei között, de úgy is, hogy bírja-e a magyar gazdagság a versenyt más nemzetek gazdagjaival. Legfeljebb a szlovákokkal, vagy a románokkal. A csehekkel már nem, ott több és gazdagabb a gazdag. Ezt mondja a téma szakértője.

Kell-e ilyen összevetés, nem tudom, érdekesnek persze érdekes: kis nemzet is tehet csuda dolgokat. Vagy nem. Hogyan lesz ennyire nagyon gazdag valaki?

A titok lenne a fontos. A recept, ha létezik. Nem is azért, hogy elsajnálja az ember a mások gazdagságát. Az övék, és legyen is az övék, hanem csak elsősorban is a kíváncsiság: léphetne-e előre bárki, ha csak az elszánáson múlna. Ha léteznek erre bejáratott utak. De hát, ha létezik recept, nem véletlenül: titok. Különben ámulhatnának a csehek, mi történik itt, kérem.

Lottóötösnél – összegszerűen – mindenesetre több kell a top százas belépőhöz. Ami valószínűleg elenyészővé teszi a véletlen szerepét, ha valaki abból a célból vágna karrier építésébe, hogy felkerüljön a leggazdagabbak listájára. Kemény és szívós munka nélkül elképzelhetetlen nagy vagyont gyűjteni. De keményen dolgozik például fizetéstől fizetésig a kisember is, mégis általában csak akkor kerül be a hírekbe (és akkor sem név szerint említve), ha a rezsijét a törvény erejével csökkentik, ha mentőcsomaggal próbálják kiszabadítani a devizahitelek fogságából, ha erős a politikai osztály elszánása szebb jövőt ígérni a számára. A kapcsolat értékes, de erre bazírozni kockázatos abban az országban, ahol a miniszter is csak családi összefogással tud házat venni magának. Az emberen persze a saját szülei segíthetnek a legjobban, és a leginkább önzetlenül. Igaz, ez ebben az összefüggésben már nem a hatalmas vagyonról szól. Meglehet, marad a lottózás, a legtöbbeknek az sem kevésbé kiszámítható út a mérhetetlen gazdagsághoz. És ha a főnyeremény nem elég a top százhoz, annak sem kell lelki válságot okoznia. Valahol el kell kezdeni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában