„Sokautó” közül egy a Multicar?

Miskolc – Olajfoltok a Déryné utcában. De ki vagy mi okozza? Újabb „jelentkező” – és cáfolat.
A közelmúltban tartott Kocsonyafesztivált sejtették a Déryné utca lakói (korántsem indokolatlanul) a lakókörnyezetüket szennyező olajfoltok okozójaként, ám a cikkünket követő olvasói levél rávilágít: más is szerepet játszhat a díszburkolat elcsúfításában.

„A károkozók nem kizárólag a Kocsonyafesztiválra kitelepült cégek, árusok, lacikonyhások. Sok szennyeződést okozhattak ők is. Én viszont megfigyeltem, hogy a sétáló utca átadása után a gépjárművek részére kialakított, mélyített sávban már pár hét múlva megjelentek az olajcseppek – írja Vágner Ferenc, hozzátéve, nem ott lakik, de gyakran jár arra. – Az ősz folyamán a cseppek száma hétről hétre gyarapodott. Százszámra voltak láthatók és a kapubejáratok közelében koncentrálódtak. Az olajszennyezés forrása az AVEszemétgyűjtő kukásautója. Akár hol találkozom ezekkel a járművekkel a városban, azalatt amíg egy-két szemetes edényt kiürítenek tucatnyi olajfolt kerül az úttestre. A probléma évek óta fennáll.
Az oka, hogy nincsenek szakszerűen és rendszeresen karbantartva, felújítva a kocsik hidraulikus berendezései.”

AVE: Valami más

A problémakör kiterjesztésével ismét megkerestük a közterületek felügyeletére hivatott városházi osztály illetékesét, valamint a megnevezett hulladékgazdálkodó céget.
– A városi úthálózat állapota, annak szennyezettsége a Városgazda Kht.-hez tartozik, amely ezen a területen útellenőröket alkalmaz – világosított fel Papp Tamás főosztályvezető. – A levélíró észrevételeit továbbítom a cégek, az AVE, MVK, Városgazda felé. A Közterület-felügyelet nem akadályozhatja meg azon gépjárművek közúti közlekedését, amelyekből esetlegesen szennyeződés kerülhet ki a közúti vagy díszburkolatokra.
Az AVE Miskolc Kft. részéről viszont egyenesen cáfolattal reagáltak olvasónk megfigyelésére:
– A Déryné utca díszburkolattal való ellátása után csak és kizárólag az RWE-123-as forgalmi rendszámú Multicar gyártmányú, 2004-es gyártási évjáratú kis tehergépkocsi gyűjti a hulladékot – informált Üveges Bernadett, az AVE Miskolc Kft. PR-menedzsere. – Ezt a járművet speciálisan ilyen területekre tervezték, illetve kifejezetten ilyen célokra vásárolta cégünk, tekintettel tömeg- és teljesítményadataira, környezetvédelmi jellemzőire.
A szolgáltatónál állítják, a járművet rendszeresen karbantartják és ellenőrzik, sem olajszivárgás, sem pedig olajfolyás nem fordul elő. Az AVE Miskolc Kft.-nél ugyanakkor felhívták rá figyelmünket: a Déryné utcán egyéb járműforgalom is van, sőt, más hulladékszállító társaság járműve is, más műszaki adottságokkal. Egyébiránt súlykorlátozó tábla kihelyezését javasolják.

A Déryné utcában használt Multicar típusú hulladékgyűjtő jármű:
megengedett együttes tömeg 5000 kg
saját tömeg 3 655 kg
raksúly 1 345 kg
környezetvédelmi osztályba sorolása: 8. osztály
az OBD rendszerrel ellátott EURO III motornak felel meg
a kocsi hidraulikarendszere 1 darab kisméretű edényemelőből áll, ami 120-240 literes kukák ürítésére alkalmas (az AVE Miskolc Kft. közlése nyomán)

 

Kapcsolódó cikkek: