Friss hírek

2009.06.26. 15:20

Székely fiatalokat hív a hadseregbe a román államfő

<p>Magyarokat hív a román hadseregbe Traian Basescu. A román államfő csütörtökön a román nemzeti lobogó napja alkalmával a székelyföldi Csíkszeredába látogatott, ahol a hadsereg ünnepségén vett részt.</p>

Basescu beszédében azt mondta: magyarokat is szívesen látna a hadsereg különböző egységeinek élén. "Örülnék, ha magyar fiatalokat is látnák a román hadseregben, hiszen Romániában minden állampolgár - nemzetiségétől függetlenül - egyenlő jogokat élvez" - mondta. Örömét fejezte ki ugyanakkor, hogy az ünnepség nem egy kaszárnyaudvaron, hanem egy köztéren zajlik le, szerinte ez a hadseregnek a lakossággal szembeni nyitottságát, tiszteletét bizonyítja.

A román államfő üdvözölte ugyanakkor a magyarországi hatóságokat, mivel azok gondját viselik a Budapest és Magyarország felszabadítása érdekében elesett román katonák sírjainak. Kritizálta ugyanakkor az RMDSZ-es képviselők vezette helyi intézményeket, mivel azok közül senki nem vett részt a rendezvényen. Felhívta a figyelmet, hogy a kölcsönös tisztelethez egyebek között arra van szükség, hogy a magyar politikusok is tiszteletben tartsák a román nemzeti ünnepeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!