Sokat javult a belvíz-helyzet megyénkben

Volt minek felszáradni
Volt minek felszáradni
Borsod-Abaúj-Zemplén – A jó időnek köszönhetően komolyabb kár nélkül megmenekült az őszi vetés a belvíztől.

Februárban számoltunk be róla, hogy a téli csapadékos időjárás miatt a belvíz alá került őszi vetési terület meghaladta a 3300 hektárt a megyénkben. Emellett a szántóterületen 1 230, a gyepterületen pedig 4 700 hektár volt a belvizes terület.

Az elmúlt hetek tavasziasra fordult időjárásának köszönhetően komoly száradásnak indultak a földek, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) falugazdászainak jelentései alapján a belvízzel borított és az átnedvesedett területek nagysága az elmúlt héten jelentősen csökkent. A NAK legfrissebb – április 4-i – felmérése szerint Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a 64 ezer hektáros őszi búza-vetésterületből 67 hektárt borít még belvíz.

A 147 ezer hektár szántóterületen (tavaszi vetésterületen) 100 hektáron, a 127 ezer hektárt kitevő gyepterületen pedig 1 200 hektáron regisztráltak belvizet. Teljes száradásról tehát még szó sincs, de jelentősen javult a helyzet a másfél hónappal ezelőttihez képest.

Annak köszönhetően, hogy a talajállapotok folyamatosan javulnak, a tavaszi munkák erőteljesen beindultak, így nem szenvedtek késést. Az őszi kalászosok fejtrágyázása gyakorlatilag befejeződött, a gyomirtás pedig a terület háromnegyedén már megvalósult a megyében. A mag­ágy-előkészítéssel a szántóterület harmadán végeztek a gazdálkodók.

Tavaszi árpát 6500 hektáron, magborsót 3900 hektáron, zabot 7400 hektáron szeretnének vetni. A tervezett tavaszi árpa-­vetésterület 85 százalékán került a földekbe a vetőmag, a magborsó esetében ez 95 százalék, a zabnál pedig 36 százalék – tájékoztatta lapunkat a NAK. A kukorica és a napraforgó vetése még nem kezdődött meg. ÉM-HI
hirdetés


hirdet�s